Minder wanbetalers zorgverzekering

0

Het aantal wanbetalers van de zorgverzekering neemt af. Een positieve ontwikkeling zegt Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Het verheugt ons dat de voortdurende inspanningen van de zorgverzekeraars resultaten boeken.”

Een aantal gemeenten en zorgverzekeraars hebben de handen ineengeslagen en afspraken gemaakt om bijstandsgerechtigden te helpen hun premieschuld op te lossen. Daarnaast hebben veel wanbetalers zelf een betalingsregeling afgesproken met hun zorgverzekeraar. Deze inspanningen zijn volgens ZN zichtbaar in het grote aantal opschortingen als wanbetaler, ruim 62.000. Met name in Heerlen (1,5%), Kerkrade (1,3%) en Rotterdam, Helmond en Vlissingen (alle drie 1%) zijn de inspanningen goed zichtbaar.

Bestuursrechtelijke premie

Bij een betalingsachterstand van zes maandpremies meldt de zorgverzekeraar de verzekerde aan bij het CAK als wanbetaler. Vanaf dat moment betaalt de verzekerde de bestuursrechtelijke premie van 138,50 euro (2019) per maand. Wanbetalers die zelf met hun verzekeraar een betalingsregeling afspreken betalen, als gevolg van nieuwe wetgeving in 2016, geen hogere bestuursrechtelijke premie.

Het CAK spoort tevens actief onverzekerden op met het verzoek alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Als de opgespoorde onverzekerde dat niet doet, dan kan het CAK tot twee keer een boete van 402,24 euro opleggen. Na  twee boetes gaat het CAK over tot het ambtshalve verzekeren. De premie bedraagt dan 134,08 euro per maand en wordt 12 maanden lang via de werkgever of uitkeringsinstantie op het loon of de uitkering ingehouden.

Daling zet door

Het aantal wanbetalers behaalde een piek van 330.235 wanbetalers in februari 2015, waarna de daling is ingezet. In 2016 en 2017 daalde het aantal wanbetalers met respectievelijk ruim 11% en 8%. Op 1 december 2018 was het aantal wanbetalers 225.177. ZN verwacht dat de daling de komende jaren verder doorzet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.