Minder wanbetalers zorgpolis

0

Eind 2017 hadden bijna 230.000 personen van 18 jaar of ouder minimaal een half jaar geen zorgverzekeringspremie betaald. Dat is 1,7% van het totaal. Dit percentage bereikte in 2014 een piek van 2,2% en is daarna gedaald. Wanbetaling komt volgens CBS het vaakst voor bij mannen van 25 tot 40 jaar.

De dalende trend bij de wanbetalers valt samen met aangepaste wetgeving, waardoor personen sneller kunnen uitstromen uit de wanbetalersregeling. Mannen staan vaker als wanbetaler te boek dan vrouwen, 2,1% tegen 1,3 %. Mannen van 30 tot 35 jaar hebben met 3,5% in 2017 het vaakst een betalingsachterstand op hun basisverzekering, gevolgd door mannen van 35 tot 40 jaar en van 25 tot 30 jaar. Ook bij de vrouwen komen wanbetalers in deze leeftijdsgroepen het meeste voor.

Migratieachtergrond

Van de mensen met een migratieachtergrond is 3,6% wanbetaler, tegen 1,1% van de mensen met een Nederlandse achtergrond. Het percentage wanbetalers is het hoogst bij mensen met een achtergrond in de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba, gevolgd door mensen met een Surinaamse, Marokkaanse en Turkse achtergrond.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.