Minder vierkante meters voor een miljoen

0

Telde Nederland eind 2019 nog circa 60.000 woningen met een waarde vanaf een miljoen, eind vorig jaar staat de teller op 84.400 miljoenenwoningen. De stijging van meer dan 40% in 2020 is de grootste sinds Calcasa onderzoek doet naar miljoenenwoningen.

Het aantal miljoenenwoningen neemt al zeven jaar op rij toe. Uit het Calcasa Jaarverslag 2020 Miljoenenwoningen blijkt verder dat het aantal miljoenenwoningen met name in de grote steden buiten de Randstand steeg. Waar in Amsterdam en Rotterdam het aantal miljoenenwoningen in 2020 met zo’n 20% stijgt, nam dit aantal in steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven met meer dan 70% toe. In Zwolle nam het aantal miljoenenwoningen met maar liefs 92% toe.

De belangrijkste oorzaak voor deze toename is volgens Calcasa de algemene huizenprijsontwikkeling in Nederland. “De huizenprijzen lagen eind 2020 ongeveer 60% hoger dan eind 2013. Dit heeft tot logisch gevolg dat meer woningen de grens van een miljoen euro zijn gepasseerd. In Nederland is 1,91% van de koopwoningvoorraad inmiddels een miljoenenwoning. Eind 2019 was dit nog 1,36%.”

Vierkante meterprijs

In 2020 is de gemiddelde vierkante meterprijs van een miljoenenwoning 6.220 euro, een stijging van 4,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft tot gevolg dat men vandaag de dag gemiddeld 180 vierkante meter krijgt voor een miljoen euro. Ook hier zijn grote verschillen tussen steden waarneembaar. In Den Haag krijg je voor een miljoen euro gemiddeld 190 m2 aan oppervlakte voor een woning. In Utrecht en Haarlem is dit ongeveer 165 m2, maar in Amsterdam is dit slechts 120 m2.

Amsterdamse Zuidas uitschieter

Amsterdam blijft de stad met veruit de meeste miljoenenwoningen. In de hoofdstad zijn meer dan 14.000 woningen te vinden met een waarde van boven een miljoen, een toename van 21% ten opzichte van 2019. Dit betekent dat 1 op de 10 koopwoningen in Amsterdam inmiddels een miljoenwoning is. Alleen al op de Keizersgracht staan er meer dan 500. Ook andere straten binnen de grachtengordel, zoals de Prinsengracht en de Herengracht, tellen meer dan 290 miljoenenwoningen. De straat met procentueel de meeste miljoenwoningen in Amsterdam is te vinden op de Zuidas. Ruim 96% van de huizen in de Canneburg zijn miljoenenwoningen. De gemiddelde vierkante meterprijs in deze straat, ligt boven de 7.200 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.