Minder startende ondernemers

0

Zeven maanden lang was er ondanks de coronamaatregelen iedere maand een stijging te zien van het aantal geregistreerde startende ondernemingen. In januari is het aantal startende ondernemingen echter gedaald van 24.127 in januari 2020 naar 22.448 registraties in het KvK Handelsregister.

De KvK Trendrapportage Bedrijfsleven over januari 2021 noteert minder starters, minder stoppers en een verdere daling van het aantal faillissementen in de eerste maand van 2021.

In december was nog sprake van een forse stijging van het aantal startende ondernemingen, 19% meer ten opzichte van december 2019. In de maand januari van dit jaar zijn er 17.135 bedrijven uitgeschreven, tegenover 19.699 in januari 2020. Na correctie van de uitschrijvingen die op verzoek van de Belastingdienst zijn gedaan, signaleert de KvK nog steeds een daling van 6% ten opzichte van januari 2020. Het aantal geregistreerde faillietverklaringen is opnieuw afgenomen. Was er in januari 2020 nog sprake van 268 faillissementen, in januari 2021 waren het er 149.

Perspectief neemt af

KvK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit de Trendrapportage Bedrijfsleven te duiden: “Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien in het groeiende aantal starters. Dat lijkt op dit moment verleden tijd, met ook voor het eerst een daling in het aantal startende bedrijven. Het aantal stoppers ligt weliswaar wat lager dan in januari 2020, maar is wel het hoogste aantal sinds de start van de Coronacrisis.”

Sectoren

Uitgesplitst naar sectoren, dan vallen logistiek en persoonlijke dienstverlening op. De percentages geven duidelijk de invloed van de coronamaatregelen weer. Zo was er bij de persoonlijke dienstverlening een krimp van het aantal geregistreerde starters ten opzichte van januari 2020 van maar liefst 44%. Op de uitvaartbranche na (+39%) laten alle branches binnen deze sector (denk aan kapsalons, sauna’s en nagelstudio’s) een afname zien.

Kvk signaleert vergeleken met januari 2020 eveneens een afname van het aantal stoppers in de sector persoonlijke dienstverlening (-22%). De meest opvallende zijn haarverzorging (-14%), schoonheidsverzorgenden (zoals nagelsalons en schoonheidsspecialisten: -23%) en sauna’s (-32%). Dit beeld kan wel zomaar omslaan. KvK: “Een groot aantal bedrijven binnen deze sector kunnen het nu nog volhouden door de steun van de overheid. Wanneer de lockdown aanhoudt en de steun in juni stopt, zal het aantal stoppers explosief stijgen.”

Logistiek populair

De logistiek is vorige maand de sector met overall de grootste toename in het aantal geregistreerde starters. Opvallend is hier wel dat er binnen deze sector een aantal branches ten opzichte van januari 2020 een flinke daling heeft in het aantal starters (taxi -70%, zee/kustvaart vervoer -98 %) en daarnaast een aantal branches die populair zijn: goederenvervoer over de weg 89%, opslag in o.a. distributie 411% (van 9 naar 46) en een toename van maar liefst 84% in de branchegroep koeriers. Onder de koeriers ziet KvK eveneens een afname in het aantal stoppers, net als bij het taxivervoer.

Corona

Hoogleraar Erik Stam merkt op dat het perspectief in de persoonlijke dienstverlening op dit moment buitengewoon somber is. Het enige lichtpuntje hier is het stijgende aantal starters in de uitvaartbranche. “Hier zien we de donkere kanten van de coronacrisis scherp terug in de bedrijvendynamiek. Dit trendrapport laat zien dat de horeca, groothandel en persoonlijke dienstverlening zowel relatief als absoluut een grote krimp ondergaat in het aantal bedrijven. De lockdown laat hier haar werking zien, ondanks alle overheidssteun. Er is hier ook weinig perspectief, gezien het krimpende aantal nieuwe ondernemingen in de persoonlijke dienstverlening en horeca. De positieve kant van deze coronaperiode is de omvangrijke groei van de (online)detailhandel, logistiek en de bouw.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.