Minder particuliere brandclaims

0

Het aantal brandclaims van verzekerden op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is in 2017 met 7% gedaald. De grootste daling werd genoteerd in Limburg. “Naast oud en nieuw waren er weinig uitschieters in 2017”, zegt Verbondsdirecteur Richard Weurding in een toelichting.

De cijfers zijn samengevat in de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland jaarlijks publiceert. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond, noteerde vorig jaar 95.964 claims op de inboedel- en opstalverzekering, waarbij brand de oorzaak was.

In 2017 is voor de eerste keer het aantal brandclaims per leeftijd in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er twee keer zoveel brandclaims gedaan worden door polishouders tussen de 38 en 56 jaar ten opzichte van de overige leeftijden.

Provincies

Oost-Nederland blijft koploper in brandclaims. Overijssel staat met 22,1 claims per 1.000 huishoudens op de eerste plaats, gevolgd door Drenthe met 17,7 claims per 1.000 huishoudens. In Zeeland werd met 8,1 claims per 1.000 huishoudens het minst geclaimd, daarna volgen Flevoland en Friesland met beide 8,7 per 1.000 huishoudens.

De grootste daling werd genoteerd in Limburg. Daar werden 19,2% minder claims ingediend op de inboedel- en opstalverzekering met brand als oorzaak.

Steden

In de meeste gemeenten met 50.000 of meer inwoners is het aantal brandclaims per 1.000 inwoners gestegen. Zwolle (18,5) en Enschede (17,4) zijn de twee koplopers. De grootste daling ten opzichte van 2016 werd genoteerd in Apeldoorn.

Dodelijke afloop

In 2017 zijn er 27 fatale woningbranden vastgesteld. Een daling ten opzichte van 2016. Toen vonden er 32 plaats. Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren. In 2017 is twee derde van de fatale woningbranden ontstaan door menselijk handelen, waarbij onvoorzichtigheid bij roken (30%) de meest voorkomende brandoorzaak is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.