Minder ORV-aanbieders bij fors lagere premie

0

Uit onderzoek door MoneyView blijkt dat er nog maar 12 aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) op de markt zijn. Daarvan heeft een deel het assortiment inmiddels flink teruggebracht Op het hoogtepunt in 2009 waren er 42 aanbieders actief op de ORV-markt.

In een jaar tijd zijn er maar liefst 13 producten van de markt voor overlijdensrisicoverzekeringen verdwenen. MoneyView: “Zo hebben ABN Amro Verzekeringen, Reaal en Zwitserleven besloten om zich terug te trekken van deze markt, maar Hera Life zorgt voor de grootste daling. Vorig waren zij nog met zeven productvarianten vertegenwoordigd. Per 1 januari 2023 biedt Hera Life echter alleen nog de
Superscherp Hypotheek in twee varianten aan. Tot slot zijn er behoorlijk wat productvarianten met afkoopwaarde van de markt verdwenen.”

Als reden voor deze terugtrekkende beweging noemt MoneyView in het Special Item Overlijdensrisicoverzekeringen de weggezakte vraag als gevolg van het vervallen van de verplichting bij NHG om naast de hypotheek een ORV te sluiten.

Ook de prijsconcurrentie lijken debet te zijn aan deze ontwikkeling. “De prijsconcurrentie heeft ook effect op het type product dat nog wel wordt aangeboden. De wat duurdere ORV’s, waarbij de klant de premiereserve terugkrijgt als de verzekering voor de einddatum wordt beëindigd, zijn door meerdere verzekeraars van de markt gehaald. Het versoberde aanbod laat een flinke premiedaling zien. Zowel de hoogste als de laagste premie zijn meer dan 16% lager dan een jaar eerder. De gemiddelde premie is in een jaar tijd met meer dan 8% gedaald. Ten opzichte van 20 jaar geleden is een ORV gemiddeld 65% goedkoper geworden”, aldus MoneyView.

MoneyView ProductRating

Vijf MoneyView sterren voor voorwaarden van overlijdensrisicoverzekeringen (alle dekkingsvarianten):

  • Scildon Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering
  • TAF Quantum Personal ORV (met afkoopwaarde)
  • TAF Quantum Special ORV (met afkoopwaarde)

Vijf MoneyView voor premiestelling van gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekeringen:

  • Allianz Overlijdensrisicoverzekering (eenjarige premie)
  • Allianz Overlijdensrisicoverzekering (vaste premie)
  • TAF BNP Paribas Cardif – TAF Personal / Special Overlijdensrisicoverzekering

Vijf MoneyView voor premiestelling van annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekeringen:

  • Allianz ORV (eenjarige premie)
  • Centraal Beheer/FBTO ORV (vaste premie)
  • TAF BNP Paribas Cardif – TAF Special Overlijdensrisicoverzekering

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.