Minder nieuwbouw ondanks stijgend woningtekort

0

Uit het vandaag gepubliceerde sectorrapport ‘Stand van de Bouw’ van het economisch bureau van ABN Amro blijkt dat er minder gebouwd gaat worden ondanks het stijgende woningtekort.

Uit de projecties voor 2030 blijkt dat er niet overal sprake zal zijn van een woningtekort. Veel gemeenten aan de randen van Nederland hebben in 2030 een woningoverschot. Friesland en Zeeland zullen de enige provincies zijn waar in 2030 sprake is van een woningoverschot. Alle andere provincies kennen als geheel een woningtekort. Opvallend is dat in de provincies Drenthe en Limburg, waar veel krimpgebieden zijn, het absolute woningtekort groter zal zijn dan in Flevoland. Een provincie met een jonge bevolking en de aantrekkingskracht van de nabijheid van Amsterdam.

Aantal afgegeven bouwvergunningen daalt

Het aantal afgegeven vergunningen nam vorig jaar met 5,7% af. De meeste vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen werden afgegeven in Den Haag en Amsterdam. Ook in Utrecht, Groningen, Almere en Rotterdam werden veel bouwvergunningen afgegeven. Er is een groot gebrek aan middeldure huurwoningen in het vrije segment. Dat geldt vooral voor de grote steden. Daar worden dan ook meer vergunningen voor nieuwe huurwoningen dan voor koopwoningen afgegeven. In sommige gemeenten staan er echter helemaal geen nieuwe huurwoningen op de planning. Vooral in Groningen, Zeeland en Limburg is dit het geval.

ABN Amro

Bron: ABN Amro

Meer huurwoningen dan koopwoningen in de planning

De bouw van nieuwe woningen loopt de komende jaren terug, ondanks het oplopende woningtekort. Niet geheel toevallig worden de meeste woningen de komende tijd in de grote steden gebouwd, waar het woningtekort het grootst is. In 2018 werden de meeste vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven in Den Haag en Amsterdam. In beide steden betreft het in meerderheid vergunningen voor nieuwe huurwoningen. Deze steden worden op de voet gevolgd door Utrecht, Groningen, Almere en Rotterdam. In Friesland en Drenthe zijn vooral veel vergunningen in Heerenveen en Assen afgegeven. Ook hier is de trend dus zichtbaar dat de grotere steden de meeste aantrekkingskracht hebben. Buiten de Randstad en de grote steden in de rest van het land is er een concentratie van woningbouw te zien in de regio Apeldoorn, Ede, Barneveld. Daar worden vooral koopwoningen gebouwd.

In de grote steden worden relatief veel nieuwe huurwoningen gebouwd. Daar zie je dat er meer vergunningen voor nieuwe huurwoningen dan voor koopwoningen worden afgegeven, aldus ABN Amro. Uitzondering is Rotterdam waar relatief weinig nieuwe huurwoningen worden gebouwd. Daarentegen zijn er nog veel gemeentes waar de komende tijd helemaal geen huurwoningen worden gebouwd, omdat daar geen vergunningen voor zijn afgegeven. Dit is het geval in de provincie Groningen, Zeeland en Limburg.

Drenthe en Limburg grootste woningtekort

Op Friesland en Zeeland na koersen alle provincies af op een woningtekort. Het absolute woningtekort zal in de provincies Drenthe en Limburg, die veel krimpgebieden hebben, het grootst zijn. Groter dus dan in Flevoland, ondanks dat dit een provincie is met een jonge bevolking en de aantrekkingskracht van de nabijheid van Amsterdam. In februari bleek al uit een onderzoek van Capital Value en ABF Research dat het woningtekort in Nederland de komende jaren zal oplopen tot 263.000 huizen. Ook volgens ABN Amro moet tot 2030 nog rekening worden gehouden met een groot woningtekort. Om het tekort terug te dringen, zouden er de komende jaren 100.000 tot 200.000 meer woningen bij moeten komen dan eerder werd gedacht.

Lees hier het volledige sectorrapport ‘Stand van de Bouw’ van het economisch bureau van ABN Amro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar