Minder maar verantwoorder lenen

0

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben in overleg met de AFM en het Nibud een nieuwe methodiek ontwikkeld om de financiële situatie van de klant nog beter vast te leggen bij het verstrekken van consumptief krediet.

De nieuwe methodiek is verwerkt in de geactualiseerde Gedragscode Consumptief Krediet die vanaf vandaag in werking treedt. De NVB vindt het belangrijk om te voorkomen dat mensen meer lenen dan verantwoord is. Met de nieuwe methode kunnen kredietverstrekkers lasten en inkomsten daarom nog preciezer in kaart brengen, zodat de kans op overkreditering verder wordt verkleind. Zo worden bijvoorbeeld kosten voor kinderopvang, de auto en de eigen woning meegenomen.

“Dit kan er voor zorgen dat het bedrag dat mensen maximaal kunnen lenen lager wordt. Toch verwachten de banken niet dat dit veel klanten zal raken, omdat -anders dan bij bijvoorbeeld hypotheek- bijna niemand het maximale bedrag leent”, stelt de NVB in een toelichting op de geactualiseerde Gedragscode Consumptief Krediet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.