Minder kilometers, minder ongevallen

0

Door de diverse coronamaatregelen hebben personenauto’s vorig jaar in totaal 27,9 miljard (26%) minder kilometers afgelegd dan in 2019. Hierdoor was in 2020 ook het aantal ongevallen, en daarmee tevens het aantal bij verzekeraars binnengekomen schademeldingen, een stuk lager.

Uit nieuwe CBS-cijfers over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder blijkt dat Nederlanders in 2020 in eigen land te voet, met fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel 147 miljard reizigerskilometer hebben afgelegd. Dat is bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer een jaar eerder. Er werd meer gelopen, maar voor alle andere vervoerwijzen nam het aantal gereisde kilometers als gevolg van de coronamaatregelen af. Er werd vorig jaar ook veel minder vaak samen gereisd in de auto. Het aantal kilometers op de passagiersstoel daalde in 2020 met 13,2 miljard (34%).

Minder blikschade

Uit onderzoek van Pricewise op basis van politiedata bleek eerder al dat het aantal ongevallen in het verkeer in het eerste kwartaal van 2020 daalde met ruim 12% ten opzichte van 2019. Waar het aantal wegongevallen in januari 2020 nog 6.914 betrof, stond dit aantal in april 2020 een stuk lager op 4.815. Tijdens de versoepeling van de coronamaatregelen in de zomer van 2020 steeg het aantal wegongevallen juist weer. In de maand juli was het aantal wegongevallen met 6.932 alweer hoger dan in januari.

Volgens Pricewise hebben hebben veel consumenten de lagere schadelast in 2020 niet direct teruggezien in de premie van hun autoverzekering. “Een aantal verzekeraars speelt wel in op het gedaalde aantal wegongevallen en schadeclaims, maar normaliter baseren verzekeraars de autopremie op diverse risicoanalyses op de langere termijn. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar het afgelopen jaar, maar ook naar schadestatistieken van voorgaande jaren. Op basis hiervan doen verzekeraars een voorspelling voor de komende jaren.”

Aantal kilometers per periode

In week 11 van 2020 (9 tot en met 15 maart) ging de zogenoemde ‘intelligente’ lockdown in. De gemiddeld afgelegde afstand per persoon per dag daalde van 34,0 kilometer in week 10 (2 tot en met 8 maart) naar 12,3 kilometer in week 14 (30 maart tot en met 5 april). Daarna nam de afgelegde afstand per dag weer geleidelijk toe, tot in week 31 (27 juli tot en met 2 augustus) weer bijna hetzelfde niveau werd bereikt als in dezelfde periode in 2019 (31,5 kilometer per dag). Na de zomer nam het aantal COVID-besmettingen weer toe, en greep de overheid in met nieuwe maatregelen. De mobiliteit nam weer af, maar minder dan tijdens de eerste lockdown. In de laatste weken van 2020 daalde de gemiddelde afstand tot iets onder de 20 kilometer per persoon per dag.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.