Minder hypotheekspecialisten gestart in 2019

0

In 2019 werden meer nieuwe bedrijven actief in financieel advies (224) dan in de jaren ervoor. Onder de starters zijn relatief veel hypotheekkantoren (>50). Het aantal kantoren dat door overname of staking van activiteiten is gestopt daalde. Per saldo resteert een krimp van 87 kantoren. 

Dat blijkt uit de rapportage ‘Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt 2017-2019’ van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) en adviesbureau Oostdam & Partners. Verhoudingsgewijs is het aandeel van hypotheekspecialisten onder de starters vorig jaar wel wat afgenomen tot 25%. In 2018 was nog 35% van de starters primair gericht op hypotheken. Eén op de twintig starters richt zich op het werkveld pensioen.  

Eind 2019 zijn er 6.209 bedrijven met financiële dienstverlening als hoofdactiviteit actief (-1,4% tegen -3,8% in 2018). Het aantal vestigingen van waaruit daadwerkelijk financiële diensten worden geleverd, ligt echter met 7.761 een stuk hoger. In de rapportage wordt als verklaring hiervoor gegeven dat een flink aantal advieskantoren werkt onder een (collectieve) vergunning van een franchiseketen of andersoortige adviesketen.  

Meer werkgelegenheid 

Vooral de werkgelegenheidscijfers laten zien dat de schaalvergroting doorzet. Terwijl het aantal kantoren dat zich bezighoudt met advies en bemiddeling in financiële producten nog steeds afneemt, is het aantal banen in de intermediaire adviesmarkt vorig jaar met 550 gestegen tot meer dan 29.000. Die groei doet zich vooral voor bij de grote kantoren. Er zijn in Nederland 164 kantoren met meer dan 20 werknemers. Zij zijn samen goed voor 40% van de werkgelegenheid in de sector. 

Verkeerde SBI-codes  

De actuele coronacrisis is aanleiding geweest om ook te kijken naar de opgaves SBI (Standaard Bedrijfsindeling) in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel. Uit die analyse blijkt dat 15% van de kantoren niet de SBI-code heeft die behoort bij bemiddeling in assurantiën of hypotheken. Onjuiste codering kan in theorie tot problemen leiden bij eventuele toekomstige toekenning van Covid19-schade.  

Het volledige rapport is hier te downloaden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.