Minder hypotheek voor ondernemer met NOW 2.0

0

Vanaf vandaag kunnen ondernemers een aanvraag doen voor de tweede NOW-regeling. Van Bruggen Adviesgroep roept ondernemers op hier niet lichtvaardig mee om te springen, omdat het niet ondenkbaar is dat zij door deze aanvraag op den duur in de knel komen op de huizenmarkt.

Het valt de adviesketen op dat er te weinig aandacht is voor de ‘mogelijk langslepende en nare gevolgen van de NOW-uitkering’. “Inmiddels hebben meer dan 139.000 werkgevers een NOW-voorschot ontvangen. De totale last van die uitkering bedraagt nu ruim vier miljard euro. Maar het is de lange termijn die vergeten wordt”, zegt Michiel Meijer, directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. “Wat veel mensen niet lijken te weten is dat de NOW-uitkering wordt meegewogen bij het bepalen of een ondernemer een hypotheek kan afsluiten.

Ik kan je nu al zeggen dat ondernemers die de NOW krijgen het heel lastig gaan krijgen. Vooral omdat door geldverstrekkers bij het verstrekken van een hypotheek voor de hoogte hiervan gekeken wordt naar de (jaar-)cijfers van de achterliggende periode. Het is niet duidelijk hoe men hierbij toekomstige verstrekkingen mee om zal gaan.”

Dubbel de klos

Naast de gevolgen voor het kopen van een huis, wijst Meijer ook op het feit dat ondernemers minder vrij zijn in hun ondernemerschap. “Ondernemers die voornemens zijn om een woning te kopen, moeten naast jaarstukken vanaf een bepaalde leeftijd ook hun pensioenstukken opleveren. Met transitievergoedingen die je moet betalen bij het beëindigen van je onderneming, het forse omzetverlies en de NOW die de kredietwaardigheid beïnvloedt, zijn ervaren ondernemers dubbel de klos.”

Flexibel acceptatiebeleid

Meijer is van mening dat de NOW-regeling dusdanig exceptioneel is dat het nooit de doorslag zou moeten geven in het acceptatieproces. De adviesketen doet dan ook, met het oog op de eerdergenoemde minder zichtbare gevolgen van de noodregeling, een beroep op de flexibiliteit van geldverstrekkers. “Naast het feit dat ondernemers bij zichzelf te rade moeten gaan of ze de noodsteun echt nodig hebben, moeten zij bijvoorbeeld tegen bepaalde voorwaarden hun overwaarde kunnen verzilveren. Dat zou betekenen dat ze makkelijker waarde uit stenen kunnen halen voor eigen gebruik. Hopelijk wordt het dan makkelijk om een lastige tijd te overbruggen.

Verder zouden ondernemers die het lastig hebben, zonder boete een overstap moeten kunnen maken naar een lagere hypotheeklast bij hun huidige aanbieder of een andere geldverstrekker. Die mogelijkheden kunnen geldverstrekkers echt wel scheppen in deze uitzonderlijke economische tijden”, aldus Meijer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.