Minder hypotheek voor energie slurpend huis

0

Triodos Bank verlaagt vanaf 1 augustus het maximale leenbedrag voor onzuinige woningen. Door het maximale bedrag dat iemand mag lenen voor een woning mede te baseren op energieprestaties, kiest Triodos er bewust voor om af te stappen van de landelijke standaardnorm.

Eigenaren van een grondgebonden woning met een laag energielabel die niet verduurzamen kunnen daardoor straks minder lenen bij Triodos. Voor woningen met een energielabel C of lager wordt vanaf 1 augustus maximaal 90% van de marktwaarde verstrekt en 90% van de standaard leenruimte op basis van inkomen. Door tegelijkertijd een gunstig rentetarief te hanteren voor bijlenen voor verduurzaming, wil de groene geldverstrekker huiseigenaren stimuleren energie te besparen. Triodos hoopt dat ook andere partijen op dit thema een meer proactieve houding innemen. Het activeren tot verduurzaming zou volgens Triodos een vast onderdeel van de zorgplicht moeten zijn, gelijk aan risico’s die voortvloeien uit de kans op overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Overkreditering voorkomen

Door in de leenruimte rekening te houden met de energieprestaties wil de bank meer mensen bewust maken van het belang van verduurzaming en aan te zetten tot handelen, zegt Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank in een toelichting op het besluit. “Maar we doen dit ook om overkreditering te voorkomen. De maandlasten van een onzuinige woning zijn gewoon hoger, en zodra de energietransitie op gang komt zullen huizen met een slecht energielabel versneld worden afgewaardeerd. Juist voor deze huishoudens is het belangrijk dat er andere normen komen waar een impuls vanuit gaat om te verduurzamen. Anders krijgen zij later alsnog de rekening.”

Andere systematiek nodig

Triodos Bank roept al langer dat de standaardnormering in Nederland onvoldoende rekening houdt met stijgende energielasten en het financiële risico dat eigenaars van onzuinige woningen lopen. “Volgens de huidige op energieverbruik achterhaalde normen woont iedereen in een woning met energielabel C. Dus of je woning een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil. Dat doet geen recht aan eigenaren van een zuinige woning en leidt tot overkreditering van eigenaren van een onzuinige woning.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.