Minder hypothecaire betalingsachterstanden

0

Het aantal mensen met een betalingsprobleem op hun hypotheek is het afgelopen halfjaar afgenomen met 3.156. De positieve ontwikkeling lijkt daarmee definitief door te zetten. Ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van een afname van 5%.

In totaal zijn er nu nog 107.310 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de nieuwe Hypotheekbarometer van het BKR.

Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “Werkloosheid is een belangrijke factor bij financiële problemen en ook hier zien we een positieve ontwikkeling. Het percentage werklozen daalt ook dit jaar weer. Daarnaast is banken er veel aan gelegen om klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek te helpen bij het vinden van een oplossing. Ook helpt het dat er steeds minder huizenbezitters met hun hypotheek ‘onder water’ staan.”

Vanaf de crisis in 2008 is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek ruim verdriedubbeld. Van den Bosch: “De piek zagen we in juli 2015 toen ruim 113.000 mensen in de knel zaten met hun hypotheekbetalingen. Gelukkig gaan we nu weer de goede kant op en begint het op een structureel herstel te lijken.“

Nieuwe registratietermijn in 2017

Er wordt van een betalingsprobleem gesproken bij een betalingsachterstand op een lopend hypotheekcontract van meer dan 120 dagen. In 2017 zullen de achterstanden op hypotheken eerder gemeld gaan worden. De registratietermijn gaat dan terug van 120 dagen naar 3 maanden.

Hiermee zal de achterstandsregistratie volgens het BKR meer gaan aansluiten bij internationale standaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.