Minder grote schades in scheepvaart

0

Grote schades in de scheepsvaart zijn nu op het laagste niveau van deze eeuw en zijn met meer dan 50% gedaald. Dat blijkt uit de Allianz Global Corporate & Specialty SE’s (AGCS) Safety & Shipping Review 2019. De jaarlijkse studie analyseert gerapporteerde verliezen van schepen zwaarder dan 100 bruto ton (BT).

Terwijl deze sterke daling in totale verliezen bemoedigend is, is er maar een zeer kleine daling in het aantal incidenten (2.698 in 2018): minder dan 1% jaar na jaar. Machinebreuk is de belangrijkste oorzaak, verantwoordelijk voor meer dan een derde van de 26.000+ incidenten in het afgelopen decennium. Het is tevens de duurste oorzaak van schades in de scheepsvaartindustrie, goed voor meer dan 1 miljard dollar in iets meer dan 5 jaar.

Geluk

“Het huidige laagterecord in schades werd zeker beïnvloed door gelukkige omstandigheden in 2018, maar het onderstreept ook het hoogtepunt van de verbetering van de veiligheid op de lange termijn in de wereldwijde scheepvaartindustrie”, zegt Baptiste Ossena, Global Product Leader Hull & Marine Liabilities, AGCS. “Verbeterde ontwerpen van schepen, groeiende technologie, strakkere wetgeving en robuustere veiligheidsbeheersystemen op schepen hebben er ook voor gezorgd dat storingen en ongelukken niet tot grote verliezen konden leiden.”

Duurzaam

“Regulering die de uitstoot van zwaveloxiden vanaf januari 2020 beperkt, zal waarschijnlijk een game changer zijn voor de scheepvaartindustrie, met verstrekkende gevolgen voor de kosten, compliance en bemanning. Wereldwijd overwegen grote havens zelfs om zogenaamde sniffer-drones in te zetten om overtreders te detecteren. Schepen die geen duurdere brandstoffen met een laag zwavelgehalte gebruiken, kunnen met aanzienlijke boetes worden geconfronteerd. Het is belangrijk dat ook de scheepvaart een rol speelt in een duurzamere omgeving. Ondanks de korte deadline is er nog steeds een gebrek aan een internationale wetgeving en zijn we bezorgd over de beschikbaarheid en compatibiliteit van laagzwavelige brandstof”, legt Captain Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, AGCS uit.

Piraterij

Politieke risico’s zijn overal ter wereld toegenomen en vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van schepen, handel en toeleveringsketens. Dit gebeurt door conflicten, territoriale geschillen, cyberaanvallen, sancties, piraterij en zelfs sabotage, zoals blijkt uit recente aanvallen op olietankers in het Midden-Oosten. Het groeiende aantal migranten op zee en een toename van verstekelingen op commerciële schepen heeft ook ernstige gevolgen, wat leidt tot vertragingen, omleidingen en druk op de bemanning. Piraterij steeg ook weer in 2018 aanzienlijk met Nigeria als globale hotspot.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.