Minder geconsumeerd door hypotheekaflossing

0

Tussen 2008 en 2018 zijn huishoudens een steeds kleiner gedeelte van het beschikbaar inkomen gaan consumeren. In plaats daarvan hebben zij vaker geld aangewend om financieel bezit te verwerven of schulden af te lossen. Er werd met name afgelost op de hypotheek, blijkt uit cijfers van het CBS.

Er werd in 2018 meer hypotheekschuld afgelost dan in 2008. Het saldo van opgenomen en afgeloste woninghypotheken was vorig jaar 20 miljard euro lager dan in 2008. In 2018 is per saldo dus voor een veel lager bedrag aan nieuwe hypotheken aangegaan dan tien jaar eerder.

Oorzaken

De toegenomen aflossingen hebben verschillende oorzaken. De belangrijkste is dat er vanaf 2013 vrijwel geen aflossingsvrije hypotheken meer worden afgesloten. De maandelijkse aflossing zorgt ervoor dat mensen minder geld overhouden voor consumptie. Ook de eerste spaarhypotheken, die in de jaren tachtig werden afgesloten en in de periode vanaf 2015 afliepen, dragen bij aan een hoger aflossaldo. Omdat er in de jaren tachtig nog relatief weinig spaarhypotheken zijn afgesloten die voor 2018 afliepen, is het effect op de aflossingen vooralsnog gering, stelt het CBS vast.

De consumptie door huishoudens is tussen 2008 en 2018 achtergebleven bij de economische groei. Huishoudens losten meer af op hun hypotheken en ook de consumptieprijzen stegen sterker dan de prijzen van het bruto binnenlands product (bnp). De consumptie door huishoudens groeide tussen 2008 en 2018 met 4,1%, terwijl het bbp met 9,3% toenam. Het bruto beschikbaar inkomen van huishoudens is na 2008 met 21,1% gestegen. Ondanks een beperkte loongroei is deze stijging groter dan die van de waarde van het bbp (19,6%). Dit komt door de toegenomen werkgelegenheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.