Minder boten gestolen in 2023

0

In het afgelopen jaar zijn bijna 250 minder boten gestolen dan een jaar eerder. Uit data van de politie blijkt dat het ‘aantal geregistreerde misdrijven’ is gedaald van 1.184 in 2022 naar 943 vorig jaar.

Amsterdam is voor botendieven nog steeds de hot spot van ons land, met 131 geregistreerde misdrijven. En net als een jaar eerder staat Súdwest-Fryslân op de tweede plek met 30. De meeste diefstallen hebben in juni plaatsgevonden (148), gevolgd door juli (121) en augustus (109).

Telefonisch aangifte doen

Edwin Karelsen van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit: “Gelukkig kun je als booteigenaar veel doen om te voorkomen dat je boot (of buitenboordmotor) verdwijnt en nooit meer terugkomt. Naast preventietips als een goedgekeurd slot om je boot veilig vast te leggen, kun je nu ook makkelijker en sneller aangifte doen. Sinds 1 april kunnen booteigenaren namelijk telefonisch aangifte doen van diefstal van hun boot of buitenboordmotor. “Dat betekent dat er veel sneller na een diefstal al kan worden uitgekeken naar een gestolen vaartuig.”

Registreer boot

Hij benadrukt tot slot dat het ook handig en verstandig is om je vaartuig goed te registreren. “Als je aangifte wilt doen van een vermist of gestolen vaartuig, is het handig als je een gedetailleerde omschrijving kunt geven. Goed geregistreerd is sneller getraceerd. Daarom hebben wij in samenwerking met het Landelijk Vaartuigenteam van de politie een digitale registratiekaart ontwikkeld.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.