Minder Airbnb zorgt voor lagere huizenprijs

0

De invoering van een nieuwe regel voor vakantieverhuur in Amsterdam brengt het prijseffect van Airbnb op de huizenprijs in toeristische wijken minder dan de helft omlaag. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van het ING Economisch Bureau.

Het maximaal aantal dagen voor vakantieverhuur is sinds dit jaar gehalveerd van 60 naar 30 dagen. Hierdoor halveren de inkomsten die woningeigenaren mogen verdienen via platforms als Airbnb. Tot voor kort mochten Amsterdamse woningeigenaren hun woning maximaal 60 dagen aan toeristen verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. Dit maximumaantal is vanaf 1 januari gehalveerd: eigenaars van Amsterdamse woningen mogen hun woning nu nog voor maximaal 30 dagen aan toeristen verhuren. Dit zorgt ervoor dat het inkomen dat woningeigenaren kunnen verdienen met vakantieverhuur halveert.

Prijsopdrijving

De extra verhuurinkomsten drijven de woningprijzen in toeristische wijken van Amsterdam op. Huizenkopers die van structurele Airbnb-inkomsten uitgaan, zullen namelijk bereid zijn een hogere prijs te bieden voor een woning dan zonder deze inkomsten. Vóór januari 2019 konden Amsterdamse verhuurders in toeristische wijken met 60 dagen Airbnb-verhuur gemiddeld zo’n 350 euro netto per maand verdienen. Met dit bedrag konden ze de netto maandelijkse lasten van een hypotheek van ruim 100.000 euro dragen zonder hiermee hun netto maandlasten te verhogen. Dat is een bovengrens aan het prijseffect van Airbnb in toeristische Amsterdamse wijken.

Een dergelijke analyse maakte het ING Economisch Bureau al in 2016. Een recente studie naar de huizenprijzen in Los Angeles bevestigt dat Airbnb de huizenprijzen opdrijft. In toeristische gebieden is dit effect groter. De onderzoekers vinden in toeristische wijken een prijseffect tussen de 10 en 14%.

Naar beneden

De halvering van het maximum aantal dagen vakantieverhuur brengt de toegestane netto-inkomsten van een Amsterdamse woningeigenaar terug naar zo’n 200 euro per maand. Aannemende dat woningkopers hierom ook hun verwachte Airbnb-inkomsten naar beneden hebben aangepast, zullen woningkopers in toeristische wijken van Amsterdam inschatten dat ze met de netto-opbrengst uit vakantieverhuur de netto maandlasten van ruim 60.000 hypotheek kunnen dragen. De invloed van Airbnb op de huizenprijs daalt door de nieuwe regel dus. De bovengrens daalt van rond de 100.000 naar rond de 60.000 euro.

Ruimte om meer te bieden

De Amsterdamse koper die meer wil bieden voor een woning, kan dit doen door spaargeld, overwaarde of een schenking in te brengen of door een hogere hypotheek af te sluiten. Het inkomen moet hier in het laatste geval wel de ruimte voor bieden. Uit een analyse door onderzoekers van het Nibud blijkt dat 58% van de Nederlandse woningkopers tussen 2012 en 2015 minder leende dan wettelijk toegestaan op basis van hun inkomen. Dit maakt het aannemelijk dat een substantieel deel van de Amsterdamse kopers de mogelijkheid heeft om opbrengsten van vakantieverhuur in te zetten om een hogere prijs te bieden voor een woning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.