Millennial wil vrienden als buur

0

Driekwart van de mensen tot 35 jaar overweegt de handen ineen te slaan en met bekenden naastgelegen woningen te kopen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Maurice de Hond. Het lijkt erop dat dit dé woontrend wordt van 2018, concludeert opdrachtgever Het Nieuwe Collectief.

Het Nieuwe Collectief is een startup onder de vlag van TBI-onderneming ERA Contour. Uit het onderzoek onder ruim 3.600 Nederlanders blijkt dat starters samen met vrienden en goede bekenden woningen kopen in en rondom de centra van grote steden als Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. “52% van de jongeren wil het liefst een woning kopen in het centrum, maar slechts 28% denkt die woondroom ook te kunnen realiseren. De belangrijkste oorzaak: de enorme vraag naar koopwoningen in stadscentra”, aldus de onderzoekers.

Nieuwe trend

Erik Gathier van ERA Contour: “Veel starters willen wonen in de buurt van vrienden en goede bekenden. Nieuw is dat ‘in de buurt wonen van’ plaats maakt voor ’wonen naast’. Het onderzoek bevestigt wat wij al langer merken: er is grote interesse vanuit starters om samen op te trekken. Samen een aantal woningen tegelijk kopen met vrienden of goede bekenden is dé woningtrend van dit moment. Ieder heeft daarbij een eigen woning, maar is ook elkaars buurman of buurvrouw. Bovendien biedt deze trend gemeenten de kans om steden betaalbaar te houden voor starters.”

Liever geen familie

Op de vraag wie men het liefst als buurman of buurvrouw heeft, valt op dat mensen die wonen in de grote steden het liefst naast vrienden of goede bekenden zouden wonen. Daarbuiten heeft men het liefst onbekenden als buur. Familieleden zijn niet populair als buren; gemiddeld woont slechts 4% van de mensen graag naast ouders of een broer of zus. Er is echter één uitzondering, en dat is de groeiende groep 55-plussers. Zij wonen juist wel graag naast een familielid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.