Millennial heeft te hoge rendementsverwachting

0

De Nederlandse millennial generatie (18-35 jaar) heeft onrealistische verwachtingen over de mogelijke rendementen die hun beleggingen kunnen opleveren. Zij rekenen op minimaal 9,6% per jaar, tegen 6,6% voor de beleggers van 36 jaar en ouder.

Dit blijkt uit de Global Investor Study 2016 van Schroders, gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder 20.000 beleggers in 28 landen, waaronder 1.000 in Nederland.

De behoefte aan ‘inkomen’ blijkt nog steeds de belangrijkste motivatie om te beleggen. De drie voornaamste redenen die door Nederlandse beleggers werden genoemd om te beleggen, hadden allemaal te maken met inkomen voor nu of later: aanvulling van het pensioen (genoemd door 58%), belegging van inkomen om de portefeuille uit te breiden (genoemd door 31%) en aanvulling van het salaris (genoemd door 34%).

Onrealistische verwachtingen

Wereldwijd streven de respondenten naar een verwacht rendement op hun beleggingen van 9,1%, maar aangezien de rente in veel landen op een historisch dieptepunt staat, is het volgens Schroders waarschijnlijk dat veel beleggers teleurgesteld zullen worden.

In Nederland lag het gemiddelde niveau van het gehoopte (en verwachte) rendement op een meer gematigde 7,3% (7,9% voor heel Europa) maar dit is volgens de onderzoekers nog steeds te hoog, gegeven de historische rendementen over langere periodes. De Nederlandse millennials binnen de ondervraagde groep hebben nog onrealistischere verwachtingen: zij rekenen op minimaal 9,6% per jaar, tegen 6,6% voor de beleggers van 36 jaar en ouder.

Vooral korte termijn denken

Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat beleggers in Nederland sterk op de korte termijn gericht zijn. Gemiddeld verwachten Nederlanders hun beleggingen iets langer dan drie (3,6) jaar aan te houden. Dit is volgens Schroder vaak te kort om tegenwicht te bieden aan de volatiliteit die eigen is aan de aandelenmarkt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.