MiFID II beschermt beleggers

0

Beleggers op financiële markten zijn sinds deze week beter beschermd dankzij het van kracht worden van de richtlijn MiFID II. Onderdeel van de nationale regels zijn de uitgebreidere vakbekwaamheidseisen voor personeel met klantcontact.

Het borgen van die vakbekwaamheidseisen via DSI levert overigens een beperkte vertraging op. Dit geldt zowel voor het aanvragen van accreditatie voor eigen oplossingen bij DSI als voor het afnemen van examens via DSI. Inmiddels is bekend dat vanaf 23 januari diverse examens afgenomen kunnen worden.

Regels

Beleggingsondernemingen moeten vanaf nu ook meer informatie verstrekken over de kosten van een beleggingsdienst en over de onafhankelijkheid van hun beleggingsadvies. Verder worden de provisieregels aangescherpt, zodat de kosten voor beleggingsonderzoek niet meer versleuteld mogen worden in de kosten voor het uitvoeren van orders.

Ook door het stellen van organisatorische eisen ontstaat er meer beleggingsbescherming, bijvoorbeeld doordat regels voor productontwikkeling ook voor beleggingsondernemingen gaan gelden.

MiFID II

MiFID II is de Europese opvolger van MiFID I, de richtlijn die sinds eind 2007 gold. De Nederlandse wet die invoering voor MiFID II in het Nederlandse recht regelt, is in september aangenomen door de Tweede Kamer en in december door de Eerste Kamer. De wet ter implementatie van MiFID II is, samen met het bijbehorende Besluit implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014, op 28 december gepubliceerd in het Staatsblad.

Nu de nationale implementatie is afgerond, zullen de eisen van MiFID II ook leiden tot wijzigingen van het nationaal regime. Het ministerie van Financiën heeft tot op heden nog geen aanpassing gedaan van het nationaal regime. Dit betekent dat het huidige regime blijft gelden, stelt de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.