Michiel van Vugt: ‘Het klantgerichte financiële advies van de toekomst’

0

“Financieel advies evolueert. Weg zijn de dagen waarin het puur ging om rendementen en cijfers. Het gaat nu om actief klantbeheer.”

“Klantbeheer is een essentieel onderdeel van een klantgericht advies”

Dat schrijft Michiel van Vugt, voorzitter van de Stichting Actief Klantbeheer, in de nieuwe e-InFinance. “Moderne financiële adviseurs begrijpen dat het creëren van echte waarde betekent dat ze zich richten op de behoeften, doelen en zorgen van hun klanten. Dit betekent niet alleen hypotheek-, verzekerings-, en vermogensadvies, maar ook actief klantbeheer en het richten op de kwaliteit van leven van de klant.”

Holistische benadering

“Het traditionele beeld van financieel advies als puur gericht op lage rentes, lage premies en hoog rendement heeft plaatsgemaakt voor een meer holistische benadering die draait om de klant. Klanten willen niet alleen dat hun portefeuilles groeien; ze willen ook dat hun financiële strategieën aansluiten bij hun levensdoelen en waarden. Moderne financieel adviseurs begrijpen dit en streven ernaar om een diepgaande relatie op te bouwen met hun klanten, gebaseerd op vertrouwen, begrip en respect.”

Actief klantbeheer

“Een essentieel onderdeel van dit klantgerichte advies is actief klantbeheer. Dit betekent niet alleen een eenmalig financieel advies opstellen en vervolgens achteroverleunen. Het gaat om regelmatig contact houden, de financiële situatie van de klant monitoren en indien nodig aanpassingen aanbrengen. Klanten willen zich ondersteund voelen gedurende hun financiële reis, wetende dat hun adviseur klaarstaat om hen te begeleiden door alle ups en downs van het leven.”

Klantbehoeften centraal stellen

“Een belangrijk aspect van dit actieve klantbeheer is het in beeld brengen en beheren van risico’s, waaronder het risico op overlijden of juist oud worden. Het kan moeilijk zijn om over zulke zaken na te denken, maar het is essentieel voor een echt persoonlijk financieel advies dat rust geeft. Financiële adviseurs moeten hun klanten helpen bij het begrijpen van de impact die overlijden of oud worden kan hebben op hun financiële situatie en hen voorzien van passende oplossingen om hun dierbaren te beschermen in geval van een vroegtijdig overlijden. Maar ook inzicht in de behoefte aan vermogen voor de inkoop van zorg of juist om langdurig het leven te kunnen blijven leiden dat mensen zich wensen is van groot belang.”

Moderne financiële adviseurs

“Door zich te richten op de klant en hun behoeften centraal te stellen, voegen moderne financiële adviseurs waarde toe die verder gaat dan alleen rendementen en premies. Ze bieden een gevoel van gemoedsrust, wetende dat hun klanten niet alleen worden gezien als portefeuilles, maar als mensen met unieke doelen, dromen en zorgen. En ja, voor deze waardevolle service is het volkomen gerechtvaardigd dat klanten betalen, want het gaat niet alleen om financiële groei, maar ook om gemoedsrust en zekerheid voor henzelf en hun dierbaren.”

Echte waarde toevoegen

“Kortom, het financiële advies van de toekomst draait om het begrijpen en ondersteunen van de klant op een holistische manier. Door zich te richten op persoonlijke betrokkenheid, actief klantbeheer en het beheren van risico’s, kunnen financiële adviseurs echte waarde toevoegen aan het leven van hun klanten, terwijl ze hen helpen om hun financiële doelen te bereiken en zich voor te bereiden op de onvermijdelijke ups en downs van het leven.”

“Dit is actief klantbeheer. Simpel toch?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.