Met NHG gefinancierde huizen kleuren groen

0

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zag het aandeel leningen waarin energiebesparende maatregelen zijn meegefinancierd vorig jaar toenemen naar bijna 31%. Het totaal aantal verstrekte garanties voor de aankoop van een woning daalde echter met 25% naar 57.113.

De forse stijging van de huizenprijzen en hypotheekrentetarieven heeft ertoe geleid dat de koopsom bij de meeste verkochte huizen boven de kostengrens lag, waardoor deze niet in aanmerking kwamen voor de NHG. Toch werden in 2022 nog steeds ruim 101.400 hypotheken afgesloten met het vangnet, blijkt uit het jaarverslag van NHG. Naast de garanties voor de aankoop van een woning, registreerde NHG 44.297 overige garanties (bijvoorbeeld oversluitingen of woningverbetering).

De groei in het aantal leningen met NHG waarin energiebesparende maatregelen werden meegefinancierd werd in 2022 vooral bepaald door bestaande klanten. Woningeigenaren die een aanvullende lening afsloten voor kwaliteitsverbetering kozen duidelijk vaker voor het energiezuiniger maken van de woning dan voor het realiseren van een verbouwing. Het aandeel groeide van 45% in 2021 naar 59% in 2022.

De hoge energierekening als gevolg van de energiecrisis, in combinatie met de extreem lage hypotheekrentetarieven in de eerste helft van 2022, zorgde ook voor veel meer aandacht voor het energielabel bij de aankoop van een woning én de keuze van kopers om verduurzaming mee te financieren.

Relatiebeëindiging

Relatiebeëindiging is de meest voorkomende aanleiding om een beroep te doen op NHG. In 2022 heeft NHG bij relatiebeëindiging, samen met de geldverstrekker, ruim 4.000 mensen kunnen helpen om in de woning te kunnen blijven wonen. In totaal moest er slechtst een ton uitgekeerd worden vanwege verliesdeclaraties bij een onvermijdelijke verkoop. De in totaal acht ontvangen verliesdeclaraties in 2022 zijn allemaal geheel of gedeeltelijk gehonoreerd. Het gemiddeld uitgekeerde verliesbedrag bedroeg 6.800 euro.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.