Met KNMI-data schade terugdringen

0

Inzicht krijgen in en werken aan oplossingen om schade door extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is de kern van de samenwerkingsovereenkomst die het Verbond van Verzekeraars en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) vandaag zijn aangegaan.

Door de data van het KNMI te combineren met de landelijke risico- en schadecijfers van het Verbond van Verzekeraars kunnen verzekeraars zich nog beter voorbereiden op veranderende weersextremen. “Bovendien kunnen verzekeraars deze kennis delen met klanten en hun adviseurs. Daar heeft iedereen baat bij, zeker als je stilstaat bij het bijkomend leed dat schade veroorzaakt”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, die samen met hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven van het KNMI zijn handtekening zette onder de samenwerking.

Eerder waarschuwen help

Het KNMI kan door deze samenwerking de impact van weerwaarschuwingen vergroten, zegt Van der Steenhoven. “Tegelijkertijd ontvangen we feedback over de effectiviteit van onze waarnemingen en waarschuwingen, waardoor we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren om de maatschappij zoveel mogelijk schade te besparen. Door nog eerder voor extreem weer te waarschuwen, kunnen klanten van verzekeraars zich hierop voorbereiden en preventiemaatregelen nemen.” Weurding kan dat beamen: “De schade door storm Ciara eind vorig jaar viel inderdaad een stuk lager uit door tijdige waarschuwingen, ook door verzekeraars. Het Early Warning Center van het KNMI verdient zich dubbel en dwars terug voor de Nederlandse maatschappij.”

Werkelijke schade vaak hoger

Een reeks extreme hagelbuien en stormen veroorzaakten de afgelopen vijf jaar voor honderden miljoenen aan schade. Maar ook wateroverlast en droogte komt steeds vaker voor in Nederland. Weurding: “Met name bij ondernemers kan de klap extra hard aankomen. De materiele schade is vaak verzekerd, maar de onderneming ligt soms weken stil terwijl de kosten doorlopen.”

Nieuwe klimaatscenario’s

In samenwerking met de Wageningen Universiteit, het KNMI en Climate Adaptation Services presenteert het Data Alanytics Centre (DAC) van het Verbond in maart de Klimaatmonitor. Deze monitor bundelt droogte, hitte, natuurbranden en extreme neerslagdata met de Nederlandse schadedata van verzekeraars. Hierdoor wordt inzicht verkregen in de huidige impact van verschillende weersgebeurtenissen op de schade in Nederland. In de herfst verschijnt vervolgens het KNMI Klimaatsignaal’21. In dit rapport wordt een eerste duiding van het nieuwe IPCC-rapport over het klimaat gegeven. Deze duiding presenteert de nieuwste inzichten in zeespiegelstijging, extreme neerslag, droogte, het stedelijk klimaat en de snelheid van veranderingen. In 2023 worden de nieuwe KNMI’23-klimaatscenario’s verwacht. Deze nieuwe klimaatscenario’s schetsen hoe het Nederlandse klimaat over 50 tot 100 jaar waarschijnlijk zal veranderen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.