‘Met de nieuwe wet is de kans op een beter pensioen groter dan nu’

0

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, schrijft in een column op de website van de Pensioenfederatie over het nieuwe pensioenstelsel: is dat beter, gelijk of slechter dan het huidige?

Jaarsma: “Vroeger was alles beter. Het lijkt wel of dat het mantra is van de mensen die beweren dat we prima voort kunnen met ons huidige pensioenstelsel. Was vroeger alles beter? Nou, vroeger stond de rente hoger, dat is een feit. Daardoor functioneerde het pensioenstelsel in de vorige eeuw als een zonnetje: weinig premie inleggen, en relatief weinig risico.”

Indexering blijft achter

“Die tijden zijn al even voorbij. De indexering blijft achter. De huidige generatie gepensioneerden kijkt met weemoed naar de situatie van de generatie gepensioneerden vóór hen. Maar die goede oude tijd komt niet terug. Ze kunnen beter vooruit kijken. Met de nieuwe Wet toekomst pensioenen is de kans op een beter pensioen voor hen groter dan nu.”

Te hoge buffers nodig

“Toch is niet iedereen gelukkig met de nieuwe wet. Pensioen wordt onzekerder, is een veelgehoorde klacht. Maar zekerheid is er ook nu al lang niet meer! De verwachting van een waardevast pensioen stond misschien in de vorige eeuw nog in de brochures, maar die verwachting kunnen pensioenfondsen al twintig jaar niet meer waarmaken. Pensioen zoals we het nu organiseren is veel te duur geworden. Er zijn te hoge buffers nodig, daar komt het op neer. Dat betekent te veel geld oppotten. Geld dat niet kan worden uitgedeeld om prijsstijgingen te compenseren.”

Geen schijnzekerheid

“Daarom moet het eenvoudiger. Geen schijnzekerheid, gewoon rendement maken op de ingelegde premie. Dankzij de nieuwe wet kan het pensioen dan sneller en vaker worden verhoogd, als het economisch goed gaat tenminste. Uiteraard is dit afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. Hoe dat zal gaan, weet niemand, ook ik niet. Niemand heeft een glazen bol. Maar als je naar de afgelopen honderd jaar kijkt, dan mag je aannemen dat de vooruitzichten gunstig zijn.”

Beleggen levert meer op

“Rendement op de premie halen pensioenfondsen op de financiële markten, zo gaat het al een eeuw lang, en zo zal het nog wel even blijven. Gelukkig maar, want als het geld op de spaarrekening had gestaan, hadden we fikse pensioenverlagingen gehad. Door te beleggen wordt op langere termijn meer pensioen opgebouwd. Het nieuwe stelsel laat al met al veel duidelijker zien wat pensioenfondsen doen voor hun deelnemers. Na een werkzaam leven krijgt een gemiddelde werknemer twee tot drie keer de inleg terug. Dat was de praktijk en dat blijft ons doel.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.