Menzis stijgt met ruim 11% het meest

0

In 2017 gaat de consument gemiddeld 7,3% meer betalen voor een basisverzekering. In 2015 en 2016 was de gemiddelde premiestijging rond de 4%, zo blijkt uit onderzoek door MoneyView. Uitschieter dit jaar is Menzis, met een premieverhoging van meer dan 11%.

Volgens het Special Item Zorgverzekeringen van MoneyView is de regionaal werkzame zorgverzekeraar Salland de enige zorgverzekeraar die de premies op het niveau van 2016 heeft weten te houden. De gemiddelde premies van de vier grootste verzekeraars (Achmea, CZ, Menzis en VGZ) zijn nagenoeg gelijk gebleven. De polissen van Achmea en CZ kosten ongeveer € 112,- per maand, die van Menzis en VGZ zijn met een gemiddelde premie van € 111,- per maand maar iets goedkoper.

De marktbrede premiestijging wordt enerzijds veroorzaakt omdat de kosten in de gezondheidszorg blijven stijgen, maar anderzijds ook omdat het aantal verstrekkingen binnen de basisverzekering stijgt.

Beste aanvullende voorwaarden

De voorwaarden van aanvullende ziektekostenverzekeringen en tandartsdekkingen zijn onderworpen aan de MoneyView ProductRating. Prijs is hierbij buiten beschouwing gelaten. Vijf sterren voor de voorwaarden van aanvullende verzekeringen zijn voor Delta Lloyd (zowel AV Comfort als AV Top) en ONVZ (AV Superfit). Zowel de producten van Delta Lloyd als het product van ONVZ zijn restitutiepolissen. De vijf sterren voor voorwaarden van tandheelkunde-verzekeringen gaan naar Avéro Achmea (TV Royaal) en wederom ONVZ (Tandfit C/Tandfit D).

De dekkingen van de basisverzekering zijn voor alle producten gelijk, zij het in de uitkeringsvarianten natura- en restitutiedekking. Om deze reden geeft MoneyView geen voorwaardenrating aan de basisverzekeringen.

Nieuwe zorgverzekeraar Zorgeloos

In 2015 heeft Anno12 tevergeefs een poging gedaan om toe te treden tot de zorgverzekeringsmarkt. Nu doen Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, en nog een paar initiatiefnemers, opnieuw een poging een nieuwe zorgverzekeraar op de markt te brengen: Zorgeloos.

De nieuwe zorgverzekeraar Zorgeloos (niet te verwarren met het ASR-label) wil 50.000 leden aan zich binden, die vanaf eind 2017 willen overstappen naar de nieuwe zorgverzekering. Bij het verschijnen van het MoneyView Special Item stond de teller op ongeveer 18.000.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.