Mensen met een krappe portemonnee geven vaker aan zorg te mijden vanwege de bijkomende kosten. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel.
Kosten van zorg die mensen zelf moeten betalen, zoals het eigen risico, een eigen bijdrage en kosten voor onverzekerde zorg, kunnen ervoor zorgen dat mensen afzien van zorg. Maar welke groepen mensen zien er nu eigenlijk vaker af van zorg vanwege de kosten? Het antwoord op deze vraag kan volgens Nivel helpen bij het bieden van passende ondersteuning aan deze mensen. Daarom deed het Nivel onderzoek naar de achtergrondkenmerken die samenhangen met het mijden van zorg vanwege financiële redenen.
De financiële situatie van mensen geeft aan of zij voldoende geld hebben om van rond te komen. Mensen met een betere financiële situatie geven minder vaak aan af te zien van zorg vanwege de kosten. Het blijkt dat moeite met rondkomen een grotere rol speelt bij het afzien van zorg dan de hoogte van het inkomen.
Zorg mijden met slechte gezondheid
Ook mensen die vinden dat ze een slechte of matige gezondheid hebben, geven vaker aan af te zien van zorg dan mensen die vinden dat ze een uitstekende of zeer goede gezondheid hebben. Daarnaast geven mensen van 18 tot 39 jaar vaker aan zorg te mijden vanwege financiële redenen dan mensen van 40 jaar en ouder.
Mensen met onvoldoende of beperkte gezondheidsvaardigheden zien ook vaker af van zorg vanwege de kosten dan mensen met voldoende gezondheidsvaardigheden.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.