Melding grensoverschrijdende fiscale constructies

0

Intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en financiële instellingen zijn vanaf 1 juli 2020 verplicht om grensoverschrijdende constructies die gebruikt kunnen worden om belasting te ontwijken bij de Belastingdienst te melden. Doen zij dit niet dan volgt een boete of strafrechtelijke vervolging.

De maatregel werd een jaar geleden al aangekondigd en vloeit voort uit een Europese richtlijn die in maart 2018 werd aangenomen. Die richtlijn geeft de belastingdiensten van alle lidstaten toegang tot een database met informatie over deze constructies, die door de Europese Commissie wordt opgericht. Aan het wetsvoorstel dat nu door Staatssecretaris Menno Snel van Financiën is ingediend bij de Tweede Kamer is ruim een jaar gewerkt.

Als er vanaf 2020 een melding wordt gedaan dan betekent dit dat een belastingconstructie voor de Belastingdienst mogelijk de moeite van het verder onderzoeken waard is. De informatie die vanaf 1 juli 2020 aangeleverd moet worden gaat terug tot 25 juni 2018, maar hoeft pas uiterlijk 31 augustus 2020 aan de Belastingdienst te worden verstrekt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.