Mei doet dekkingsgraad geen goed

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei teruggevallen van 107% naar 104%. Met de flinke daling worden kortingen een steeds meer realistisch scenario, stelt Aon vast. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, leverde 1% in en komt uit op 107%.

De beleidsdekkingsgraad van 107% is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit daar nog onder. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Daarin wordt de verwachting uitgesproken dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de eerste helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan, voorspelt Aon.

Flexibeler pensioenstelsel

Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment, roept politiek en vakbonden op om, met de toegenomen onrust en kortingsdreiging, nu spijkers met koppen te slaan. Een nieuw pensioenstelsel is volgens hem geen nice to have, maar een must have. “Een snelle doorbraak is nodig om het draagvlak en vertrouwen te herstellen.”

Aon pleit voor een meer flexibele invulling van het pensioencontract. “Een nieuw pensioenstelsel zou principle based in plaats van rule based moeten zijn. Laat het fonds zelf de businesscase maken, zonder vooraf bepaalde regels. Alles passend binnen Europese kaders en de eigen achterban van ondernemingen en deelnemers. Afhankelijk van de populatie en de toezegging betekent dit een rentevoet die daarbij past.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.