Meeste zorgverzekerden honkvast

0

Driekwart van de zorgverzekerden koos dit jaar voor een natura­polis, bijna 20% voor een restitutiepolis en de rest koos voor een combinatie van beide. De vorig jaar ingezette daling van het percentage verzekerden met een collectieve zorgverzekering stabiliseert in 2017 (67,4%).

Dat blijkt uit de Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2017 van Vektis. Verzekerden konden voor dit jaar kiezen uit 58 zorgpolissen. De daling in het aantal polissen die in 2016 is ingezet zet hiermee door. 15 miljoen Nederlanders zijn in 2017 verzekerd bij een van de vier grote concerns: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Groei DSW en ASR

Naast deze vier zijn er vijf kleinere concerns waar de overige twee miljoen Nederlanders verzekerd zijn: DSW, ONVZ, Zorg en Zekerheid, ASR en Eno. Over de afgelopen paar jaar groeiden vooral de marktaandelen van DSW en ASR.

Van de vier grote concerns is alleen het marktaandeel van CZ gegroeid. Dat geldt zowel over het afgelopen overstapseizoen als over de gehele periode van elf jaar. Het totale marktaandeel van de vier grote concerns als geheel is sinds 2006 met 2,7 procentpunt afgenomen.

Honkvast

Bijna 1,1 miljoen verzekerden (6,4%) veranderden per 2017 van zorgverzekeraar. Het definitieve overstappercentage is met 9,7% in de gemeente Bunschoten (Utrecht) het hoogst en in de gemeente Hulst (Zeeland) met 2,8% het laagst. 00

Het overstapcijfer waarin de overgang van collectieven naar een andere risicodrager wordt meegenomen komt 0,4 procentpunt hoger uit. Uitgaande van alleen de overstappers die tussen verschillende concerns wisselen komt het percentage 0,8 procentpunt lager uit.

Aanvullende verzekering

In 2017 heeft 84,1% van de verzekerden een aanvullende verzekering. In 2016 was dit 84,3%. In 2017 is ruim twee derde van de verzekerden collectief verzekerd. Van de collectief verzekerden heeft 89% een aanvullende verzekering afgesloten, terwijl dit bij de individueel verzekerden met 75% lager ligt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.