Meeste schenkingen van ouder op kind

0

Met 90% vonden de meeste schenkingen tussen 2007 en 2015 plaats van ouder op kind. Nederlandse huishoudens deden in die periode gezamenlijk gemiddeld ruim 80.000 schenkingen per jaar, met gemiddeld een totale waarde van bijna 4,5 miljard euro per jaar.

Vooral personen uit de meest vermogende huishoudens van Nederland doen schenkingen. 80% van de schenkers en bijna de helft van de ontvangers behoorde tot de 20% huishoudens met het meeste vermogen. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar schenkingen op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Eigen woning

Het aandeel schenkingen aan personen uit de 20% minst vermogende huishoudens nam wel toe. Hun aandeel steeg van 5% in 2007 naar 16% in 2014. Daarna zakte het in 2015 terug naar 13%. Vanaf 2011 ging het vooral om ontvangers van schenkingen ten behoeve van de eigen woning. Die ingezet konden worden voor aflossing van de hypotheekschuld. Door de komst van de nieuwe erf- en schenkbelasting in 2010 werden veel schenkingen zwaarder belast, maar er kwamen hogere vrijstellingen voor bijdragen die waren bedoeld voor een studie of een woning.

Het betreft hier uitsluitend schenkingen waarvoor aangifte bij de Belastingdienst is gedaan. Omdat de fiscale afwikkeling van de schenkingen drie jaar kan duren, is 2015 het meest recente verslagjaar waarover definitieve cijfers kunnen worden gepubliceerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.