Meeste pensioenfondsen verhogen volgend jaar pensioen

0

Van de pensioenfondsen die een besluit hebben genomen over pensioen verhogen of niet, gaat het overgrote deel in 2023 het pensioen verhogen. Dat blijkt uit een overzicht van de Pensioenfederatie, gebaseerd op een uitvraag onder de leden. Naar het aantal deelnemers gemeten, kunnen de meesten een verhoging tegemoet zien omdat grote fondsen een verhoging bekend hebben gemaakt.

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie: “De verhoging komt door de stijgende rente én door de soepeler regels in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. In dit nieuwe stelsel is verhoging van pensioen eerder mogelijk dan nu, omdat pensioenfondsen dan minder buffers hoeven aan te houden. Een flink aantal fondsen maakt gebruik van deze tijdelijke regels, wat alleen al gunstig uitpakt voor ongeveer 55% van de totale groep (gewezen) deelnemers en uitkeringsgerechtigden. Deze wetgeving maakte ook de verhogingen van pensioen halverwege dit jaar mogelijk.”

Opluchting

“De meeste deelnemers hebben het goede nieuws al van hun eigen pensioenfonds gehoord. Het is voor veel pensioenfondsbesturen een opluchting dat zij in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel eindelijk weer een verhoging kunnen aankondigen. Tenslotte is dat de ambitie van pensioenfondsen: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. Gezien de hoge inflatie is volledige compensatie lang niet bij alle pensioenfondsen het geval, maar de verhogingen geven in elk geval een beetje lucht”, zegt Jaarsma.

Wet toekomst pensioenen

De Wet toekomst pensioenen wordt momenteel behandeld in de Tweede Kamer. Wanneer deze wet over het nieuwe pensioenstelsel van kracht wordt, gelden voor de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel andere regels voor het verhogen van pensioen. Fondsen die gebruik maken van de versoepelde indexatieregels mogen de pensioenen al verhogen bij een beleidsdekkingsgraad vanaf 105 in plaats van 110%. Pensioenfondsen die geen gebruik maken van de versoepelde indexatieregels, kunnen overigens evengoed besluiten om in te varen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.