Meeste Nederlanders willen ‘gewoon’ en ‘klein’ afscheid

0

De inspiratie en mogelijkheden zijn bijna eindeloos rondom het laatste afscheid. Toch kiest 74% van de Nederlanders nog steeds voor een ‘doe maar gewoon, standaard’ (37%) of ‘klein en intiem’ (37%) afscheid. Zelfs de helft van de ondervraagden kiest het cliché koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. Slechts een op de tien ziet het afscheid als hun ‘laatste feestje’.Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1500 volwassen Nederlanders in opdracht van Monuta.

“In het leven kan het soms niet groter of uitbundiger bij de geboorte van een kind of bruiloft”, zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta. “Bij het laatste afscheid zijn we juist ingetogen en een beetje conservatief. Met kleine dingen maken we een afscheid heel persoonlijk. Zoals muziek, het delen van herinneringen en foto’s. Wat Nederlanders vooral belangrijk vinden is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven rondom het afscheid. Het geeft hen namelijk meer ruimte voor het verwerken van het verdriet in plaats van onzekerheid over keuzes.”

Liever niet in het zwart

Mulders: “De afgelopen decennia is afscheid nemen steeds persoonlijker geworden. In zowel uitvoering als in rituelen. Waar vroeger iemands geloof leidend was in hoe een afscheid eruitzag, is dat nu minder vanzelfsprekend en zijn er veel meer mogelijkheden. Denk aan de locatie: in een uitvaartcentrum, stadion, of in een restaurant. Of de catering: van koffie en cake, een Italiaanse borrel tot sushi. Naast koffie en cake is zwart gekleed komen ook een traditie. Dat vinden Nederlanders niet meer gebruikelijk (89%). Ouderen willen dit al helemaal niet (97%) terwijl jongeren (18-25 jaar) wel vaker willen dat hun gasten in het zwart komen (38%).”

Afscheid bespreken

Bijna de helft van de Nederlanders is niet bang voor de dood. Toch praten vier op de tien mensen niet over hun eigen afscheid met naasten. Zeker meer dan twee derde bespreekt liever het eigen afscheid dan hun salaris, seksleven of gewicht. Er is een duidelijk verschil tussen jongeren en ouderen (66+ jaar). Jongeren bespreken liever hun salaris of seksleven dan het afscheid. Bij ouderen is het daarentegen omgekeerd. Twee derde van de Nederlanders vindt het belangrijk om het eigen afscheid te bespreken. En zelfs 81% vindt het belangrijk om het afscheid van hun dierbare te bespreken. Tóch heeft slechts 35% van de Nederlanders de wensen voor hun afscheid vastgelegd.

Jongeren banger voor de dood

Mulders: “Met name jongeren weten niet hoe ze een gesprek over het eigen afscheid moeten beginnen. Het praten hierover vinden zij het meest lastig (42% jongeren vs 17% ouderen). Zij hebben namelijk een andere beleving van de dood en zijn hier banger voor dan ouderen (33% vs 16%). Dat blijkt ook uit het feit dat ouderen vaker (39%) dan jongeren (27%) hun afscheidswensen hebben genoteerd. En bij de vraag hoe jongeren hun afscheid voor zich zien kiest 28% voor hun ‘laatste feestje’, bij ouderen is dat 12%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.