Meeste hypotheekadviseurs wijzen op gevolgen bij overlijden

0

43% van de Nederlandse bevolking is onvoldoende op de hoogte van wat het overlijden van een partner betekent voor hun hypotheek. Dat blijkt uit een onderzoek van Munt Hypotheken onder meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek. Verder geeft 15% aan dat de angst voor sterfte, door het uitbreken van de coronacrisis, is toegenomen. Ook blijkt acht op tien hypotheekadviseurs klanten te wijzen op de gevolgen van overlijden een van de partners.

“Natuurlijk willen wij niet dat mensen dagelijks gaan bespreken wat de financiële implicaties zijn van overlijden. Dat is niet de insteek van dit onderzoek”, vertelt Ellen Hensbergen (foto), directeur bij Munt Hypotheken. “De angst is door corona toegenomen en we zien dat mensen de kennis over de financiële consequenties van overlijden helemaal niet in huis hebben of dat deze zeer gebrekkig is. Wij vinden het belangrijk dat mensen zo af en toe oog hebben voor grote dingen die zich onverhoopt in het leven voor kunnen doen.”

Bespreekbaar maken

Hensbergen: “Voor een kwart van de Nederlanders is het scenario dat een partner eventueel komt te overlijden sowieso geen onderwerp van gesprek. Het is uiteraard niet zomaar een gesprek dat je even voert aan de keukentafel, maar het is toch goed om vooraf te bedenken wat je kan doen, mocht er zich zo’n verdrietig scenario voordoen. De praktijk wijst uit dat emoties dan hoog zijn. Gevolg kan zijn dat een nabestaande niet anders meer kan dan het verkopen van de woning.”

Testament

“Het is goed als mensen al vooraf op de hoogte zijn van wat hen te wachten staat als één van hen komt te overlijden: ze kunnen dan een lagere hypotheek nemen of een overlijdensrisicoverzekering. Ook kunnen ze vooraf via een testament een aantal zaken vastleggen, zodat spaargeld bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de aflossing van een woning en niet naar een andere erfgenaam gaat. Vooraf over dit soort dingen nadenken en afspraken maken is niet gek. 69% van de respondenten geeft wel aan, na het overlijden van een partner, de hypotheeklasten langer dan één jaar te kunnen ophoesten. Het is daarentegen wel zo dat 22% bang is om in zo’n geval de woning te moeten verlaten. Dit soort angsten en onwetendheid zijn naar, maar wat mij betreft onnodig. Het zou lonen om toch een keer met een financieel adviseur om tafel te gaan, om dit soort situaties bespreekbaar te maken.”

Rol hypotheekadviseur

Hoewel mensen aangeven vaak over gebrekkige kennis te beschikken, is het wel zo dat 78% van de adviseurs heeft gewezen op de gevolgen van dood gaan. Hensbergen: “Dat zijn mooie cijfers en het is belangrijk dat de adviseurs dit doen. Bij het aanvragen en tijdens de looptijd van de hypotheek kunnen zij diverse scenario’s schetsen en inzicht bieden in wat er mogelijk is. Indien nodig kunnen ze bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering aanbevelen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.