Meeste Gen Z’ers weten niet hoe ze financieel adviseur moeten bereiken

0

Bijna twee derde van de Nederlanders tussen de 18-24 jaar wil graag persoonlijk financieel advies. 44% van deze groep ervaart financiële stress.

Ruim de helft van deze Gen Z weet echter niet hoe ze met een expert van hun bank in contact kunnen komen. Ze zoeken hun financiële informatie bij mogelijk ondeskundige informatiebronnen, zoals internet, vrienden en social media. Dit blijkt uit recent onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van SNS en de Volksbank.

Drempels voor Gen Z

Ondanks dat 70% van de 18 tot 24-jarigen behoefte heeft aan financiële informatie, weten ze de weg naar hun bank niet te vinden. Jongvolwassenen ervaren meerdere drempels om in gesprek te gaan met hun bank, blijkt uit het onderzoek: ze weten bijvoorbeeld niet precies wat zo’n gesprek oplevert, hoe ze in contact kunnen komen met een expert, of zijn bang om niet begrepen te worden.

Geldstress

Xiara (24) is net begonnen aan haar eerste baan en is lid van de Raad van Toekomst van SNS. Ze heeft wel eens geldstress. Hulp van een financieel adviseur? Dat lijkt haar fijn, maar ze ervaart drempels om dit daadwerkelijk te doen. “Een bank voelt niet laagdrempelig, eerder formeel en afstandelijk. Ik heb heel erg het gevoel van: ze zien me aankomen. Ik zou graag een gesprek willen met een expert. Maar het voelt alsof ik pas terecht kan als ik veel financiële kennis heb of als concreet bezig ben met stappen, zoals een huis kopen.”

Financieel kwetsbaar

Bijna de helft van de jongeren ervaart financiële stress en één op de vijf 18-24-jarigen geeft aan geen vertrouwen te hebben in de eigen financiële kennis en vaardigheden. Het onderzoek laat zien dat deze doelgroep haar financiële informatie veelal haalt bij (mogelijk) ondeskundige bronnen. Florien Cramwinckel, gedragspsycholoog bij SNS, noemt dit zorgelijk: “Dat volwassen Gen Z’ers zijn opgegroeid in een digitale wereld, betekent niet dat ze zich er altijd in kunnen redden. Deze groep neemt graag financiële informatie tot zich, wat positief is. Maar hun bronnen zijn voornamelijk internet, vrienden, familie en social media. In plaats van experts en deskundigen. Dit maakt hen kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding. Dat is zorgelijk, want dat kan negatieve financiële gevolgen hebben op korte en lange termijn.”

Financiële interesses

Uit onderzoek komt naar voren dat financiële interesses mee veranderen met de levensfase. Jongeren willen bovengemiddeld graag advies van hun eigen bank bij belastingaangifte, aankoop van een eerste woning en hun studieschuld. Ouderen hebben vooral behoefte aan informatie over crypto en veilig bankieren. Het onderzoek laat zien dat juist Gen Z geïnteresseerd is in een breed scala aan financiële onderwerpen. Slechts 17% van hen geeft aan in géén van de 15 gevraagde onderwerpen geïnteresseerd te zijn. Ter vergelijking: 37% van de 35+ers geeft aan in géén enkel financieel onderwerp interesse te hebben.

Persoonlijke afspraak

Alle leeftijdsgroepen geven aan dat ze informatie of advies van hun bank het liefst ontvangen tijdens een persoonlijke afspraak. Slechts 9% van de jongeren geeft aan géén behoefte te hebben aan gesprek met een financieel expert van hun bank. “Ook deze bevindingen zijn goed te verklaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat jongeren juist behoefte hebben aan persoonlijk advies bij complexe onderwerpen waar ze niet genoeg vanaf weten”, zegt Cramwinckel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.