Meerderheid twijfelt aan intenties zorgverzekeraar

0

Nog weinig mensen raadplegen hun zorgverzekeraar bij de keuze voor een zorgaanbieder. De meerderheid wil hierin geen invloed van hun verzekeraar. Uit een publicatie van het NIVEL in Economisch Statistische Berichten (ESB) blijkt dat 40 procent de rol van de verzekeraar hierin wel op prijs stelt, bijvoorbeeld door contracten of advies.

Bij de introductie van het zorgstelsel kregen zorgverzekeraars een belangrijke rol toebedeeld. Zij kunnen contracten afsluiten met zorgverleners voor zorg voor hun verzekerden. Maar verzekerden blijken vooral zelf te willen kiezen voor een zorgverlener of ziekenhuis. De gangbare mening lijkt dat mensen liever geen bemoeienis van de zorgverzekeraar willen bij hun keuze voor een zorgverlener. Uit onderzoek van het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) blijkt dat 55 procent van de mensen deze mening deelt. Maar tegen de verwachting in geeft toch bijna 40 procent aan het prettig te vinden als de verzekeraar advies geeft, en 60 procent vindt het prettig als de verzekeraar contracten afsluit met kwalitatief goede zorgverleners.

Mensen die niet willen dat hun zorgverzekeraar in de keuze voor een zorgaanbieder een rol gaat spelen, geven aan dat zij liever zelf een keuze maken en dat ze twijfelen aan de intenties van de zorgverzekeraar. Vooral gezonde mensen en ouderen staan meer open voor invloed van de zorgverzekeraar. “Het is onduidelijk wat hier precies aan ten grondslag ligt. Gezondere mensen zullen dit zien als iets waar ze nog niet mee te maken hebben. Ouderen hebben mogelijk meer vertrouwen in hun zorgverzekeraar. Ze zijn afhankelijker van advies of inmenging door de zorgverzekeraar, omdat ze zelf de informatie niet kunnen vinden. Bijvoorbeeld doordat ze niet zo thuis zijn op het internet,” aldus Judith de Jong, programmaleider zorgstelsel en sturing.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van het Verzekerdenpanel. Het panel bestaat uit 7.082 leden die verzekerd zijn bij zorgverzekeraar Cooeperatie VGZ. De resultaten zijn gebaseerd op 2.679 ingevulde vragenlijsten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.