Meerderheid pensioenuitvoerders twijfelt aan haalbaarheid deadline Wtp

0

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, dat volgens de Wtp per 1 januari 2028 voltooid moet zijn, zal waarschijnlijk vertraging zal oplopen.

Dat concludeert Eraneos (een internationaal adviesbureau op het gebied van management en technologie) uit een onderzoek waaraan 22 pensioenuitvoeringsorganisaties en zelfadministrerende fondsen hebben deelgenomen. Arno IJmker, partner en verantwoordelijk voor de pensioensector bij Eraneos: “Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten in de complexiteit en uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. De uitdagingen die we momenteel in de pensioensector ervaren zijn aanzienlijk, maar niet onoverkomelijk. Het vereist een heldere focus, gezamenlijke inspanning en vooral een open dialoog tussen alle betrokken partijen om deze overgang soepel en succesvol te laten verlopen. We staan op een kritiek punt waar proactiviteit en aanpassingsvermogen essentieel zullen zijn voor de toekomst van onze pensioenen.”

Belangrijkste bevindingen

Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste bevindingen:

  • Gedeelde zorgen: een significante meerderheid van de respondenten, meer dan 70%, twijfelt aan de overgang van de koplopers naar het nieuwe stelsel per 1 januari 2025.
  • Voornaamste uitdagingen: de praktische uitvoering en de IT-infrastructuur staan omschreven als de meest prominente uitdagingen. De complexiteit van de processen en de afhankelijkheid van technologische oplossingen verdienen speciale aandacht.
  • Te verwachten uitstel: de consensus leunt sterk naar de verwachting van een mogelijk uitstel van de uiteindelijke deadline van 1 januari 2028 voor de volledige implementatie van het nieuwe stelsel.
  • Appèl aan de sector: deskundigen en beleidsvormers benadrukken het belang van proactieve en doelgerichte voorbereiding om de transitie vlot en effectief te laten verlopen.

Actiegerichte aanpak van invaren

Om bovenstaande uitdagingen bij de complexe pensioentransitie het hoofd te bieden, benadrukken de onderzoekers het belang van een proactieve aanpak door zowel pensioenfondsen als hun leveranciers. Het versterken van een transparante samenwerking tussen deze stakeholders, het omarmen van innovatieve IT-oplossingen en het hanteren van flexibiliteit rondom verwachtingen zijn essentieel om de pensioensector te ondersteunen in deze complexe fase.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.