‘Meerderheid Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk’

1

Een meerderheid van alle Nederlanders vindt de hypotheekmarkt een onduidelijke markt. Dat blijkt uit een flitsenquête van Munt Hypotheken onder vierhonderd Nederlanders. Vooral geldzaken rondom wonen worden bestempeld als ingewikkeld. De geldverstrekker start daarom een samenwerking met Steven Kazan gericht op het feit dat hypotheken helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn.

Ellen Hensbergen (foto), directeur bij Munt Hypotheken: “Vooral starters en jonge gezinnen geven over het algemeen aan dat ze hypotheken als complex ervaren. Bijna 60% van de respondenten tussen de 18 en 39 jaar vindt alle geldzaken eromheen maar ingewikkeld. Ruim 30% van hen weet bijvoorbeeld niet goed wat ze kunnen lenen om een huis te kopen. Het zijn niet alleen de starters die vol met vragen lijken te zitten. Meer dan de helft van de veertigplussers geeft ook aan dat zij de hypotheekmarkt een onduidelijke markt vinden.”

Misvattingen

“Onduidelijkheid en uiteindelijk misvattingen maken de drempel om zaken op het gebied van hypotheek te regelen onnodig hoog”, zegt Hensbergen. “Oversluiten is nu behoorlijk populair door oplopende rentes, maar we merken dat veel mensen niet eens weten waar ze zouden moeten beginnen om dit proces in gang te zetten. 43% weet niet welke stappen zij moeten nemen om over te sluiten. Vergelijkbare percentages gelden voor het schenken van geld met als doel een huis te kopen en het creëren van mogelijkheden om te verduurzamen of verbouwen.”

Vol vraagtekens

Eén oorzaak die mogelijk ten grondslag ligt aan de onwetendheid is het wollige taalgebruik dat volgens Hensbergen als een soort virus verweven is met de markt. “Minder dan 10% kan uitleggen wat termen als loan to value of bereidstellingsprovisie inhouden. Dat komt niet geheel als een verrassing, maar dit zet ons wel aan tot actie. We hebben daarom bijvoorbeeld weer een tijdje terug besloten om al onze teksten op te schrijven in begrijpelijker Nederlands. We willen eenvoud voor zowel de hypotheekadviseur als de persoon die een lening voor een huis afsluit zoveel mogelijk garanderen.”

Wegtoveren van onwetendheid

“We willen graag uitdragen dat onze producten, processen en uitingen veel simpeler zijn dan men op voorhand denkt. Vandaar de start met de samenwerking met Steven Kazan en Munt Hypotheken, geen abracadabra”, aldus Paul Teutscher, commercieel manager bij de geldverstrekker. “Dit doen we samen met Steven en zijn partner Jamie Kames, die laten zien dat het afsluiten van hypotheken alles behalve hogere wiskunde is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.