Meerderheid kiest nu voor lange rentevastperioden

0

Hypotheken met 5 en 10 jaars rentevastperioden hebben marktaandeel ingeleverd en zijn nu ingehaald door de langere rentevastperioden van 20 en 30 jaar.

Dat schrijft Dynamic Credit in zijn vandaag gepubliceerde kwartaalupdate over de Nederlandse hypotheekmarkt. Uit het rapport blijkt dat dit voornamelijk komt doordat pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol spelen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Tevens willen leningnemers graag voor een langere periode profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Direct lenders

Jasper Koops, Portfolio manager bij Dynamic Credit: “Pensioenfondsen en verzekeraars hebben de mogelijkheid om via direct lenders de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden. Dit heeft geleid tot meer concurrentie in met name de segmenten met een lange rentevastperiode. Dit resulteert uiteindelijk in relatief beter betaalbare hypotheekleningen voor consumenten.”

Huizenprijzenstijging

Het rapport laat ook zien dat de huizenprijzenstijging in Nederland dit kwartaal weer is toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Huizenprijzen stegen met 2,7% kwartaal op kwartaal (van 1,8% in Kw2) en 9,2% jaar op jaar (van 8,8% jaar op jaar).

Bovendien laat het rapport zien dat de spreads gemiddeld met 16 basispunten daalden tijdens het kwartaal. Koops: “Dit was voornamelijk het gevolg van een sterke stijging van de swaprentes vlak voor het einde van het kwartaal. In oktober zijn hypotheekrentes niet veel veranderd, de swaprentes daalden wel licht wat de spreads ten goede kwam. De spreads lagen eind oktober echter nog steeds lager dan het niveau aan het einde van 2018-Kw2.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.