Meer woonruimte op een kleiner perceel

0

De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is de afgelopen decennia met maar liefs 29,7% gedaald. Dit terwijl de woonoppervlakte sinds de jaren ‘50 juist met 21,1% is gestegen. De woon/perceel-ratio steeg met gemiddeld 10% per decennium, blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl

De online verhuurder van afvalcontainers analyseerde de kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen op vastgoedplatformen voor consumenten. Eén op de tien onderzochte woningen betrof een tussenwoning.

Perceeloppervlakte

De uitkomsten laten zien dat de gemiddelde perceeloppervlakte van tussenwoningen sinds 1950 een constante daling laat zien. Waar dit in de jaren ‘50 nog 187,3m² was, is dit in 2010 tot en met 2019 gemiddeld 131,7m². De oppervlakte is daarmee 29,7% kleiner geworden. Gemiddeld daalt de perceeloppervlakte per decennium met 5,6%. De sterkste daling vond plaats in de zestiger jaren. Toen was de perceeloppervlakte gemiddeld 11,3% kleiner dan in de tien jaar daarvoor. Ook in het huidige decennium is de oppervlakte van een gemiddeld perceel van een tussenwoning flink gedaald ten opzichte van vorig decennium; 7,4%.

Woonoppervlakte

Waar de perceeloppervlakte een dalende trend kent, valt het de onderzoekers op dat de gemiddelde woonoppervlakte juist stijgt. Gemiddeld zien zij de woonoppervlakte met 21,1% stijgen sinds de jaren ‘50. Hoewel er de afgelopen decennia zowel dalingen als stijgingen waren in de gemiddelde woonoppervlakte, wordt een gemiddelde stijging van 3,5% per decennium genoteerd. In de jaren zeventig nam de woonoppervlakte het meest toe ten opzichte van een decennium eerder: 11,3%. Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn juist weer 7% kleiner dan woningen met een bouwjaar tussen 2000 en 2009.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.