Meer woningverkopen en lagere prijzen in Amsterdam

0

In de hoofdstad Amsterdam zijn in de maand maart meer huizen verkocht dan in de maand daarvoor. De prijzen laten echter voor het eerst een daling zien. De hoogste prijsstijging is te vinden in de provincie Drenthe.

Dit blijkt uit cijfers van Ortec Finance. Ortec Finance de grootste taxatieorganisatie van Nederland. Het bedrijf volgt de woningmarkt met behulp van een eigen AVM (Automated Valuation Model). Ortec Finance werkt het model maandelijks bij met de nieuwste transacties die door het Kadaster geleverd worden, en publiceert deze in de Maandalert Woningmarkt.

Amsterdam gemeente met meeste verkopen

Amsterdam is in maart de gemeente met de meeste gerealiseerde verkopen. Ten opzichte van de vorige maand neemt het aantal verkopen toe met 20%. De prijzen zijn in maart echter niet meer gestegen. Sterker nog, de prijzen in Amsterdam dalen voor het eerst. De grootste prijsstijgingen zien we in de provincie Drenthe, geconcentreerd rondom de woonplaats Assen wordt de hoogste prijsstijging gerealiseerd.

Ortec

Kleinste prijsstijging provincies Utrecht en Groningen

De 11 gemeentes met de grootste prijsdaling in maart liggen allemaal in het noorden van de provincie Friesland. In Friesland hebben 11 van de 18 gemeentes de grootste prijsdaling van Nederland. Ook op jaarbasis zijn 4 van de 10 gemeenten met de laagste prijsontwikkeling gelegen in Friesland. De andere gemeenten met de laagste prijsontwikkeling liggen in Groningen en Overijssel. Toch heeft de provincie Friesland niet de laagste prijsontwikkeling van maart. Dit blijken de  provincies Utrecht en Groningen te zijn met een prijsstijging (van 0,08%). Opvallend genoeg zijn de huizenprijzen in de grote steden Amsterdam (-0,16%) en Utrecht (-0,01%) op maandbasis aan het dalen. De prijzen stijgen niet meer in deze steden. Dit staat in schril contrast met Rotterdam (0,85%) en Den Haag (0,22%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar