‘Meer vrijheid bij besteding pensioengeld’

0

Nederlanders zouden hun pensioengeld willen uitgeven aan bijvoorbeeld het aflossen van de hypotheekschuld. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon onder 900 werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers meer vrijheid zou willen bij de besteding van de pensioenpremie. Pensioenopbouw, hypotheken en zorg zijn in Nederland juridisch en fiscaal van elkaar gescheiden. Maar als de wet het toestond, zou 28% van de Nederlanders hun hypotheek willen aflossen met een deel van de pensioenpremie. Die wens is het grootst onder jonge werknemers: zo’n 35%.

Werknemers zouden ook pensioengeld willen uitgeven aan toekomstige zorg. Bijna één op de vijf (18%) zou een deel van de pensioenpremie willen gebruiken om zorgkosten te betalen en te investeren in zorgvoorzieningen.

Betrokkenheid

“Meer flexibiliteit in het stelsel, meer grip op je eigen financiële toekomst, zou de betrokkenheid van werknemers zeker verhogen”, zegt fiscalist Erik Schouten, die bij het onderzoek betrokken was. “En dat is waar we naar op zoek zijn in Nederland. De verantwoordelijkheid voor een goed pensioen verschuift immers in de richting van de werknemer.”

Veel mensen zijn wat dat betreft overigens onzeker, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim 70% wil het liefst dat de werkgever en de staat het pensioen regelen en financieren. Eén op de drie wil wel zelf zijn pensioen organiseren via een privé-pensioenplan en beleggingen.

Schouten ziet een duidelijke vraag om hulp. “De staat en je werkgever kunnen wel pensioen regelen, maar niet beoordelen of dat genoeg is”, zegt hij. “Ze kennen immers niet al je spaarpotjes en financiële omstandigheden. Laat staan dat ze kunnen zien wat je graag op je oude dag zou willen doen met je pensioen. Dat kan alleen jijzelf beoordelen, eventueel met behulp van een financieel adviseur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.