Meer transparantie in prospectus voor groene obligaties

0

Duurzaam beleggen is een onderwerp dat ook binnen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) steeds meer aandacht krijgt. Tezamen met haar Franse tegenhanger AMF pleit de AFM voor meer transparantie richting beleggers in groene obligaties.

 

Dat stelt beleggers in staat betere beleggingsbeslissingen te nemen en stimuleert de ontwikkeling van de markt voor groene obligaties in de Europese Unie.

Prospectus groene obligaties

Als onderdeel van het ‘action plan for sustainable finance’ wil de Europese Commissie medio 2019 de inhoud van het prospectus met betrekking tot de uitgifte van groene obligaties vaststellen. Deze uitgiftes vormen een belangrijke schakel in de financiering van projecten voor de energietransitie. Beleggers tonen hier grote belangstelling voor. De AFM en de Autorité des Marchés Financiers (AMF) leveren met een gezamenlijk position paper een bijdrage aan deze Europese discussie. Duurzaamheid is voor beide een prioriteit.

Strengere eisen voor groene prospectussen

Als een uitgevende instelling de uitgifte van een obligatie als groen bestempeld, moet volgens de AFM en AMF de instelling hierover aanvullende informatie in de prospectus opnemen. Zo moet het prospectus informatie bevatten over de doelbestemming van het geïnvesteerde geld, de projectselectie en het management van de opbrengsten. De uitgevende instelling moet ook specificeren of hij overweegt om te voldoen aan standaarden voor groene obligaties, te rapporteren over het gebruik van de opbrengsten en om een derde partij dit te laten verifiëren.

Het position paper sluit aan bij de doelstellingen van de AFM. Als onafhankelijke gedragstoezichthouder maakt zij zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten en duurzaam financieel welzijn in Nederland. Aandacht voor duurzaamheid in de financiële sector is daarbij een belangrijk speerpunt. De AFM voert momenteel verkennend onderzoek uit naar ontwikkelingen in de duurzame obligatiemarkt in Nederland.

Het complete position paper kan hier worden gelezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar