Meer steunaanvragen kleine ondernemers

0

Ruim 113.000 mkb-bedrijven en zelfstandigen hebben een aanvraag ingediend voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het eerste kwartaal van 2021. Dat is meer dan tijdens de vorige periodes. De meeste aanvragen zijn afkomstig uit de horecasector, detailhandel en de wellness sector.

Mkb-bedrijven met minimaal 30% omzetverlies konden tot gisteren een aanvraag indienen voor steun. Tot nu toe zijn ruim 91.000 aanvragen goedgekeurd voor het eerste kwartaal van 2021 en is een bedrag van 2 miljard euro voor deze periode toegekend. 97% van de aanvragen is inmiddels afgehandeld door RVO.

Stijgende lijn

Sinds het openstellen van de TVL voor ondernemers uit alle sectoren is het gebruik van de regeling fors toegenomen. Het aantal aanvragen steeg van ruim 90.000 tijdens het laatste kwartaal van 2020 tot 113.521 tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Tot nu toe zijn 91.365 aanvragen voor het eerste kwartaal toegewezen. 11.597 aanvragen zijn afgekeurd of ingetrokken omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden. RVO verwerkt de komende tijd zo snel mogelijk de resterende aanvragen. 53% van de ondernemers ontving het voorschot binnen 1 week na de aanvraag.

Grote bedrijven

De Tegemoetkoming Vaste Lasten is eerder deze maand voor de eerste keer ook voor grote bedrijven met meer dan 250 werknemers opengegaan. De TVL Q1 2021 blijft voor grote bedrijven open tot 10 juni 2021, zodat zij voldoende tijd hebben om een aanvraag in te dienen.

Keuze referentieperiode

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar kunnen ondernemers voor het eerst uit twee kwartalen kiezen voor de referentieperiode: het 2e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal van 2020. Hier worden ondernemers mee geholpen die in 2019 om verschillende redenen geen of weinig omzet hadden, en daardoor geen of beperkt gebruik konden maken van de TVL. De regeling wordt de komende tijd aangepast om dit mogelijk te maken. De planning is om de TVL Q2 2021 voor mkb-bedrijven in de tweede helft van juni open te stellen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.