Meer spaarrekeningen naderen 0%-grens

0

De gemiddelde rente op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) met een saldo van 10.000 euro is in het derde kwartaal gezakt naar 0,14%. Volgens de Spaarrente Barometer van MoneyView verlaagden de aanbieders in die periode de rentevergoeding van in totaal 27 spaarrekeningen. Dat zijn er meer dan in de eerste twee kwartalen bij elkaar opgeteld.

Met spaarrentes van 0,02% (ABN Amro en ING) en 0,03% (Rabobank) kunnen de grootbanken nog slechts enkele verlagingen doorvoeren, voordat hun spaarproducten de ‘magische’ grens van 0% bereiken. Een negatieve rente is in ons land nog nooit voorgekomen en of dit in de nabije toekomst gaat gebeuren, valt te bezien volgens MoneyView: “De meeste partijen vinden een bewaarvergoeding, zoals een negatieve rente ook wel wordt genoemd, niet wenselijk, maar geheel uitsluiten doen ze het ook weer niet. Dit blijkt wel uit het feit dat diverse banken onderzoeken doen/hebben gedaan naar het gedrag van klanten in geval er een negatieve rente zou worden doorgevoerd. Een hard verbod op negatieve rente, zoals bijvoorbeeld in België, lijkt vooralsnog niet aan de orde.”

Triodos en EVI van Lanschot op 0%

Triodos was de eerste aanbieder met een spaarrente van 0%. In het derde kwartaal kondigde een tweede aanbieder deze stap aan. Het gaat om EVI Sparen van Evi van Lanschot. Bij deze DOS is per 1 oktober de rente verlaagd naar 0%. De hoogste rentevergoeding op dit moment bedraagt 0,45% en geldt bij de CombiSpaarrekening (99) van DHB Bank. Bij deze spaarrekening moet de klant een geldopname 99 dagen van tevoren aankondigen. Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden bedraagt de hoogste rente op dit moment 0,20%. Deze rente wordt door Lloyds Bank vergoed.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.