Meer securitisaties door bundeling verhuurhypotheken

0

Hoewel het uitstaande bedrag aan securitisaties het afgelopen decennium trendmatig daalde, steeg dit in 2021 licht (+1%) tot 59 miljard euro. Deze groei is volgens DNB mede het gevolg van securitisaties van hypotheekleningen aan particulieren die woningen kopen om deze te verhuren (buy-to-let).

Dit en meer blijkt uit cijfers van DNB in het kader van het onderzoek door de Financial Stability Board, die daarvan later deze maand de wereldwijde uitkomsten publiceert. Bij securitisaties worden leningen aan huishoudens en bedrijven gebundeld en als obligaties herverpakt via speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen.

Binnen de categorie van beleggingsfondsen zag de toezichthouder de omvang van de hypotheekfondsen in 2021 met 20% toenemen tot 79 miljard euro. Dit betreft vooral beleggingen van pensioenfondsen die volgens DNB daarmee mogelijk willen profiteren van hogere rendementen en willen aansluiten bij hun langer lopende verplichtingen.

Niet-bancaire financiering

Nederlandse aanbieders van financiële diensten anders dan banken verzorgden in 2021 voor in totaal 401 miljard euro aan financieringen, 14% minder dan een jaar eerder. Daarmee was deze sector nog even groot als een zesde van het Nederlandse bankwezen en vormde het 1% van de wereldwijde niet-bancaire financiering. Bij niet-bancaire financiering gaat het bijvoorbeeld om financieringsmaatschappijen die hypotheken of consumptieve kredieten verstrekken, of om beleggingsfondsen die in obligaties of leningen investeren. Financiering door deze zogeheten niet-bancaire financiële intermediairs daalde in 2021 met 67,5 miljard euro tot 401 miljard euro.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.