Meer onbetaalde rekeningen bij bedrijven

0

Het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims is vorig jaar sterk gestegen, blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius. In aantallen bedroeg de stijging 17,1%, wat een ruime verdubbeling in vergelijking met 2018. In waarde bedraagt de stijging 20,7%.

Een toename van het aantal schadeclaims is volgens Atradius een graadmeter voor de ontwikkeling van faillissementen. Hoewel veel bedrijven in Nederland 2019 van de economische groei hebben geprofiteerd met hogere omzetten, hebben zij volgens de kredietverzekeraar ook vaker te maken gehad met onbetaalde rekeningen die uiteindelijk tot schadeclaims hebben geleid. Edwin Kuhlman, hoofd acceptatie Atradius Nederland: “Nu het economisch klimaat naar verwachting zal verslechteren, verwachten we dat meer bedrijven de komende tijd een beroep op hun kredietverzekering zullen doen.”

Amazon voert druk op

De claims deden zich met name voor in de retail, waar sprake was van een aantal grote faillissementen. Deze ontwikkeling zet zich in het komende jaar – mede door de komst van Amazon naar Nederland – waarschijnlijk voort, vertelt Kuhlman. “De komst van Amazon zal niet alleen fysieke winkels treffen, maar zet ook de prijzen en marges van andere online spelers onder druk. Partijen die inmiddels goed gepositioneerd zijn en voldoende financiële slagkracht hebben, zullen het beste in staat zijn om deze concurrentie het hoofd te bieden.”

Bouwsector

Behalve de retail is ook de bouwsector nog niet uit de gevarenzone. Hoewel de sector in de eerste helft van het jaar goed presteerde, zijn de effecten van het beleid rond stikstof en PFAS nog uiterst onzeker, benadrukt Kuhlman. “Veel lopende bouwprojecten zijn gestaakt. Als een bedrijf daarnaast nieuwe projecten in portefeuille heeft waar nog geen vergunningen voor zijn afgegeven, komt de liquiditeit onder druk te staan. Op den duur kan dit tot een toename van het aantal faillissementen leiden.”

Europa

Over de grens laat het Verenigd Koninkrijk opnieuw een forse toename zien van de claims (meer dan 10%), mede als gevolg van een sterke stijging van het aantal faillissementen in de retail en eerder vorig jaar ook in de bouw. In het Verenigd Koninkrijk is sprake van het hoogste aantal achterstallige facturen (35,1%). Daarvan staat 7,9% langer uit dan 90 dagen, opnieuw het hoogste percentage in de regio, en dat kan uiteindelijk leiden tot een claim.

Voor andere belangrijke handelspartners van Nederland is het beeld gunstiger. Zo waren er in Duitsland, ondanks de terugval van de maakindustrie, relatief weinig schades, zijn de vooruitzichten in België goed, presteerde Frankrijk gemiddeld en heeft Italië het, gezien de onzekere economische omstandigheden, volgens Atradius redelijk goed gedaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.