In Nederland wordt nu 23,2% van het netto maandinkomen uitgegeven aan netto woonlasten. Een jaar geleden was dit nog 15,2%. Dit en meer blijkt uit de betaalbaarheidsindex, onderdeel van de WOX Monitor van Calcasa.
Tijdens de laatste piek in 2008 stond de betaalbaarheidsindex op 27,0%. Bij de berekening van de netto woonlasten is uitgegaan van de aankoop van een woning bij de gemiddelde WOX woningprijs, de gemiddelde hypotheekrente en het gemiddeld huishoudinkomen in de betreffende periode. In de totale netto woonlasten wordt rekening gehouden met fiscale aspecten zoals hypotheekrenteaftrek, woningforfait, de lokale belastingen en de kosten voor onderhoud van de woning. Door deze netto woonlasten op het gemiddelde netto huishoudinkomen te delen wordt volgens de onderzoekers een maat gekregen voor de betaalbaarheid van woningen.
Minder verkopen
Na een piek van 310.000 woningverkopen in het eerste kwartaal van 2021, is het eerste kwartaal van dit jaar de achtste op rij met een daling van het aantal woningverkopen. De grootste daling op jaarbasis vond plaats in het tweede kwartaal van 2022 met 21,1%. Sindsdien komt het aantal woningverkopen uit het dal en is er een opgaande trend zichtbaar. Het aanbod is volgens de WOX-index gedaald naar 58.000 woningen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft nu een factor 0,3 in Nederland.
Het afgelopen jaar is de waarde het meest gedaald in de prijsklasse minder dan 150.000 euro. De waarde daalde voor deze woningen met 5,0%, gevolgd door de prijsklasse 250.000 tot 350.000 euro met 2,0%. In de overige prijsklassen nam de prijs van koopwoningen het afgelopen jaar met -1,9% af. Voor het tweede kwartaal voorspellen de onderzoekers een verdere daling van de huizenprijzen met een piek in west Nederland. Bekijk hier de gehele Q1 2023 WOX-index van Calcasa
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.