‘Meer inzicht in verzekerbaarheid chronisch zieken’

0

“Het onderzoek dat Deloitte heeft gepubliceerd levert een interessante bijdrage aan het krijgen van nog meer inzicht in de overlevingskansen van chronisch zieken. Nieuw is met name het feit dat Deloitte er in is geslaagd om een grote variëteit aan aandoeningen in één dashboard onder te brengen. Het dashboard laat zien dat de prognoses per aandoening sterk kunnen variëren.”

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op het Deloitte-onderzoek. “De bevindingen bevestigen in grote lijnen het beeld uit de databronnen die levensverzekeraars nu gebruiken’’, aldus directeur Harold Herbert (foto) van het Verbond. “Maar het is voor het eerst dat een enorm scala aan aandoeningen en hun impact op de levensverwachting bij elkaar is gebracht.”

Chronische aandoeningen

In Nederland heeft ruim een op de drie mensen één of meerdere chronische aandoeningen, uiteenlopend van diabetes, psychische aandoeningen, hartklachten tot minder ‘ernstige’ aandoeningen zoals hooikoorts. Bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering leidt het hebben van een chronische aandoening niet vaak tot een afwijzing, wel kan het tot gevolg hebben dat de verzekeraar een premieopslag berekent als de levensverwachting ongunstiger is in vergelijking met leeftijdsgenoten zonder de betreffende aandoening. Zo’n 80% van de aanvragen voor overlijdensrisicoverzekeringen, inclusief die van chronisch zieken, kan worden geaccepteerd tegen de normale premie. Zo’n 15% wordt geaccepteerd tegen een opslag, en circa 5% wordt afgewezen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.