Meer hypotheekakten op bureau notaris

0

In het maandelijks onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) naar de ontwikkeling van het aantal nieuwe zaken komt naar voren dat vooral de vastgoedpraktijk zich iets herstelde en dan met name het aantal hypotheekakten.

Na de forse dip in het aantal gepasseerde akten in januari, zijn er in februari weer meer akten gepasseerd bij de notarissen dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden ruim 142.000 akten gepasseerd, afgelopen maand waren dat er bijna 2.500 meer: een stijging van 2 procent. Het aantal hypotheekakten nam met ruim 6% toe tot iets meer dan 34.000 akten. Het aantal overdrachtsakten nam vergeleken met februari 2021 wel iets af, maar die afname was minder dan in januari.

Familiepraktijk

De familiepraktijk dankt de stijging van het aantal akten volledig aan de populariteit van (levens)testamenten. Het aantal testamenten nam met 3% toe tot 24.500 en het aantal levenstestamenten steeg zelfs met 15% tot bijna 15.000 akten. Vergeleken met januari zijn die stijgingen minder spectaculair, te weten iets minder dan 2% meer testamenten en bijna 0,5% meer levenstestamenten. Het aantal akten in de ondernemingspraktijk bleef vrijwel gelijk vergeleken met februari 2021, maar steeg met 7% ten opzichte van de maand januari.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.