Meer geschillen rondom (ver)koop huis

0

Das constateert een flinke toename van het aantal geschillen bij de aan- en verkoop van huizen. Dat wijdt de juridisch en financieel dienstverlener vooral aan de aantrekkende huizenmarkt en de toenemende bereidheid om grotere risico’s te nemen bij de aankoop van een huis.

Over de eerste vijf maanden van 2016 ziet Das 27% meer geschillen bij aan- en verkoop van huizen ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De aantrekkende huizenmarkt leidt automatisch tot meer geschillen. Daarnaast lijkt men bij de aankoop van een huis bereid om grotere risico’s te nemen, constateert Das.

Er worden aanzienlijk meer zaken gemeld waarbij een woning is gekocht zonder ontbindende voorwaarden of zonder onderzoek naar verborgen gebreken. Ook komt het vaker voor dat er te laat een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden in verband met het niet verkrijgen van een financiering.

Verder zijn er regelmatig zaken waarbij blijkt dat de verplichte waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom niet is gestort. Das: “Het risico bestaat dat de huizenkoper achterblijft met een aanzienlijke boete, of zelfs op straat komt te staan als de eigen woning al verkocht is.”

Aankoop- en arbeidsgeschillen

Das constateert ook 3% meer geschillen bij consumentenaankopen terwijl over de eerste vijf maanden in 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014 nog een daling van 2% werd genoteerd. Ook hieraan ligt het economische herstel ten grondslag: stijging van consumentenaankopen leiden automatisch tot meer geschillen.

Opvallend is dat het aantal arbeidsgeschillen niet verder is gedaald na de sterke daling van het aantal arbeidsgeschillen in 2015 en 2014. Een mogelijke verklaring voor deze afvlakking is dat er door de aantrekkende arbeidsmarkt meer mensen aan het werk zijn waardoor er automatisch ook meer arbeidsgerelateerde conflicten kunnen ontstaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.